Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

AKTUALIZOVÁNO - Papež František k vraždě koptů: "Byli zavražděni jen kvůli svému křesťanství"

Ze světa / vlu / ČTK / 16. února 2015 3:28
AKTUALIZOVÁNO - Papež František k vraždě koptů:

Radikálové zavraždili 21 Egypťanů, příslušníků křesťanské koptské církve
Autor: Printscreen / Al-Hayat Media

Káhira - AKTUALIZOVÁNO o vyjádření papeže Františka

Radikálové z Islámského státu (IS) včera zveřejnili na internetu video, na němž je podle jejich tvrzení zachyceno stětí skupiny mužů označených za egyptské křesťany nedávno unesené v Libyi. Videozáznam se podle agentury Reuters a dalších médií objevil na webech podporujících takzvaný Islámský stát. Radikálové zavraždili 21 Egypťanů, příslušníků křesťanské koptské církve. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí podle zprávy egyptské televize vyhlásil v zemi sedmidenní smutek a oznámil, že svolává krizové zasedání Rady národní obrany. Dnes ráno pak média informovala, že egyptské letectvo bombardovalo v Libyi pozice radikálů hlásicích se k organizaci Islámský stát.

Tu tvoří kromě hlavy státu premiér, ministři obrany a vnitra a nejvyšší armádní představitelé. Sísí v televizní projevu řekl, že si vyhrazuje právo "potrestat zločinné vraždy ve vybranou dobu a přiměřenými prostředky". "Egypt a celý svět nyní vedou urputný boj proti extremistickým skupinám, které vyznávají extremistickou ideologii a sdílejí stejné cíle," uvedl prezident, který rovněž zakázal egyptským občanům cesty do Libye.

K hrůzné vraždě se vyjádřil i papež František: "Dnes jsem četl zprávu o popravě více než dvaceti koptských křesťanů.  Říkali pouze: „Ježíši, pomoz mi“. Byli zavražděni jen kvůli svému křesťanství. Krev našich křesťanských bratrů je svědectví, které k nám volá. Nezáleží na tom, zda jsou to katolíci, pravoslavní, koptové, nebo luteráni. Jsou to křesťané a jsou téže krve! Jejich krev svědčí o Kristu. Pamatuji na tyto bratry, kteří zemřeli kvůli jediné skutečnosti – svému vyznání Krista. A prosím, abychom se navzájem povzbuzovali v ekumenismu, který dodává odvahu k ekumenismu krve. Mučedníci patří všem křesťanům.“

Al-Azhar: Takové barbarské činy nemají nic společného s náboženstvím, ať už jakýmkoliv

Vraždu egyptských koptů odsoudila respektovaná muslimská autorita, káhirská univerzita Al-Azhar. Stětí egyptských křesťanů označila za "barbarské". Tato jedna z nejprestižnějších teologických institucí sunnitského islámu už nedávno vyzvala k "zabíjení a ukřižovávání teroristů" z IS.

"Al-Azhar trvá na tom, že takové barbarské činy nemají nic společného s náboženstvím, ať už jakýmkoliv," citovala z dnešního prohlášení univerzity agentura AFP. Agentura MENA citovala prohlášení mluvčího koptské církve, který potvrdil smrt 21 egyptských křesťanů zajatých ozbrojenci Islámského státu. 

Na záznamu je zachyceno, jak ozbrojenci v černém oblečení nahnali zajatce v oranžových kombinézách, s rukama spoutanýma za zády, na pláž údajně nedaleko Tripolisu. Tam je přinutili pokleknout a uřízli jim hlavu. 

Pětiminutový záznam nese titulek "Vzkaz psaný krví pro vyznavače kříže" a na popisku stojí: "Lidé kříže, věrní stoupenci nepřátelské egyptské církve." Jeden z ozbrojenců také pronáší větu "Dobudeme Řím, s Alláhovým svolením", což podle agentury AP potvrzuje domněnku, že se Islámský stát snaží rozšířit oblast svého působení. Libye leží jen 500 kilometrů od Itálie.

Tisíce Egypťanů odjely do sousední Libye hledat práci po povstání ve své vlasti v roce 2011. Nedbali tak na varování své vlády, aby se nevydávali do jedné z nejnebezpečnějších zemí v regionu. 

V lednu libyjská odnož IS oznámila, že unesla v Libyi 21 egyptských koptů. Káhira pak potvrdila, že při dvou různých útocích bylo v sousední zemi uneseno 20 egyptských občanů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)