Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Číhošti o víkendu připomenou 65. výročí smrti Josefa Toufara

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 16. února 2015 17:12
V Číhošti o víkendu připomenou 65. výročí smrti Josefa Toufara

P. Josef Toufar u dveří číhošťského kostela
Autor: Archiv Miloše Doležala

Číhošt - Lidé si o víkendu připomenou v Číhošti 65. výročí smrti tamního faráře Josefa Toufara. Zemřel 25. února 1950 po krutém mučení vyšetřovateli komunistické Státní bezpečnosti, kteří ho chtěli přinutit k doznání, že v kostele zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři. Čtení z Toufarových dopisů a kázání bude obsahovat sobotní komponovaný pořad. V neděli do Číhoště přijede i český primas, kardinál Dominik Duka. Vyplývá to z údajů na webových stránkách farnosti.

Kněz Tomáš Fiala, který se teď o číhošťskou farnost stará, ČTK řekl, že se na program ptali lidé z různých části republiky. Poutníci ale musejí počítat s tím, že jedou na Vysočinu, kde je víc zima. "I v kostele je docela chladno," upozornil.

Duka bude sloužit nedělní mši, která v kostele Nanebevzetí Panny Marie začne v 11:00. O dvě hodiny později bude zahájena panelová diskuse. Bude ji moderovat Tomáš Petráček, duchovní a historik, který byl pověřen kauzou Toufarova blahořečení. Mezi hosty bude kromě kardinála Duky i publicista Miloš Doležal, autor knihy o Toufarovi. Na faře bude přístupná výstava o životním osudu číhošťského faráře.

Sobotní komponovaný pořad v kostele začne v 17:00, účinkovat bude Mladý smyčcový orchestr z Klášterce nad Orlicí.

Takzvaný číhošťský zázrak se odehrál na třetí adventní neděli 11. prosince 1949. Při mši se podle svědků několikrát pohnul půlmetrový kříž na hlavním oltáři. Loni v prosinci si 65. výročí této události v Číhošti připomněli věřící při mši vedené královéhradeckým biskupem Janem Vokálem.

Toufar byl pochován do společného hrobu v pražských Ďáblicích. Ostatky, které mu mohou patřit, odtud byly vyzvednuty loni 8. listopadu, zkoumají je antropologové. Pokud jejich expertizy předpoklad potvrdí, mohl by být kněz pohřben v Číhošti.

"Nyní probíhá jednání mezi rodinou a královéhradeckým biskupstvím o možné formě uložení ostatků," řekl Fiala. Předpokládá, že do Číhoště v neděli přijedou lidé, kteří se v případu angažují a budou spolu mluvit o tom, na jakém místě by Toufarovy ostatky mohly spočinout. "Já bych byl rád, aby byly umístěny do kostela," uvedl kněz.

Farníci mají rovněž v plánu pokračovat v opravách číhošťského kostela. Na řadu by teď měla přijít jeho střecha a fasáda.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)