Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev se kvůli vydání vzácného obrazu Madony z Veveří obrátila na soud

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 17. února 2015 16:27
Církev se kvůli vydání vzácného obrazu Madony z Veveří obrátila na soud

Madona z Veveří, gotický deskový obraz datovaný před rokem 1350
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno/Praha - Římskokatolická církev se kvůli Madoně z Veveří v pátek obrátila na Obvodní soud pro Prahu 1. Vzácná středověká památka je ve sbírkách Národní galerie (NG) v Praze. O vydání gotického deskového obrazu v roce 2013 v rámci tzv. církevních restitucí neúspěšně požádala farnost Veverská Bítýška na Brněnsku. S galerií se však nedohodla. 

O zahájení soudního sporu včera ČTK informovala mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Podle NG se farnosti nepodařilo nepochybně prokázat vlastnictví díla. 

Představitelé galerie už před rokem naznačovali, že obraz zřejmě nevydají, protože se podle nich nenašly žádné doklady o tom, že dílo po únoru 1948 patřilo církvi. Podle galerie přešlo vlastnické právo na stát už dříve. Po nástupu Jiřího Fajta do čela galerie se uskutečnilo několik dalších jednání mezi biskupstvím, galerií a jejich právníky. "Tato jednání však nevedla ke shodě v hodnocení souvisících dokumentů a ke sjednocení stanovisek obou stran," uvedla Jandlová. 

"Nebyly splněny zákonné předpoklady vydání, a Národní galerie v Praze dílo nevydala," sdělila dnes ČTK mluvčí galerie Šárka Pleslová. Doplnila, že žadatel má právo v případě, že považuje vlastnictví za prokázané, obrátit se na soud, který věc posoudí. "NG je připravena postupovat bezvýhradně podle rozhodnutí soudu," dodala. 

NG eviduje asi čtyři desítky žádostí o vydání uměleckých děl, většina však nejsou významné artefakty. K těm nejvýznamnějším patřil Vyšebrodský cyklus, Puchnerova archa či dva Rubensovy obrazy, které NG církvi vrátila; zůstávají však ve stálé expozici středověkého umění v Anežském klášteře jako dlouhodobá zápůjčka. Tam by podle dřívějšího vyjádření biskupství zůstala v případě vydání i Madona z Veveří - církev se prý snaží jen o vyjasnění vlastnických vztahů. 

"Několik žádostí o vydání nyní finalizuje a některé musela zamítnout," uvedla mluvčí. Z významných děl, která NG posuzuje, jde zejména o Roudnickou madonu. "V této žádosti nárokovatel, farnost Roudnice nad Labem, podal žádost o posečkání s vydáním zamítavého stanoviska," říká mluvčí. 

Madona z Veveří je datována před rokem 1350 a je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Do roku 1938 zdobila kostelík na hradě Veveří, který plnil ve středověku funkci farního chrámu pro osadu u zeměpanského hradu a širší okolí, v současnosti je pro veřejnost uzavřený. Farnost sídlí v nedaleké Veverské Bítýšce. 

Podle církve z listinných důkazů z 30. let minulého století vyplývá, že vlastníkem obrazu, který tvořil součást oltáře, byla právě farnost. Na konci 30. let se v souvislosti s různými politickými událostmi ocitl v držení ředitelství státních lesů a statků v Rosicích, ministerstva zemědělství a lesního hospodářství a posléze v roce 1958 jej získala Národní galerii v Praze. 

Brněnské biskupství a jeho farnosti se k letošnímu lednu v rámci církevních restitucí dohodly na vrácení více než 2000 hektarů půdy. V optimálním případě získá církev v diecézi celkem asi 3,5 tisíce hektarů. Pod správu církve se už loni vrátil poutní kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)