Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zloději ukradli opavské Charitě dodávku, kterou jezdily děti s postižením

Domácí zpravodajství / MiH / Charitaopava.cz / 21. února 2015 11:15
Zloději ukradli opavské Charitě dodávku, kterou jezdily děti s postižením

Ilustrační foto zemětřesením postižené oblasti v Indonésii
Autor: cirkev.cz

Opava - Uvěřit vlastním očím nemohli v pondělí 16. února ráno zaměstnanci denního stacionáře Mraveneček. Z uzavřeného a zabezpečeného areálu tohoto střediska Charity Opava kdosi ukradl speciální upravenou dodávku, určenou pro dopravu dětí s kombinovaným, tedy tělesným i mentálním postižením. Zloději, kteří do objektu vnikli poté, co cihlou rozbili okno, se nezdráhali ukrást také dva fotoaparáty či projektor.

Ztráta speciální upravené dodávky Volkswagen v ceně přibližně 900 tisíc korun je však nenahraditelná. Auto, které bylo zřetelně označeno logem Charity Opava, bylo totiž speciálně upraveno pro dopravu tělesně postižených, krom jiného v něm byla speciální otočná plošina v ceně sto tisíc korun. „Toto zařízení je běžnému uživateli k ničemu a zloději ho nejspíše budou muset vyhodit,“ říká ředitel Charity Opava Jan Hanuš.

„Ztráta auta je pro nás bez nadsázky pohroma,“ dodává vedoucí Mravenečku Jana Konopková. Na autu je totiž závislá téměř polovina všech klientů Mravenečku, pro které byl svoz jedinou možností, jak se do stacionáře dostat. Hned v pondělí tak Mraveneček musel pobyt všech klientů zrušit, přičemž někteří se sem nemají jak dostat i nadále. Díky speciální úpravě šlo také do ukradené dodávky naložit hned několik invalidních vozíků, což umožňovalo klientům Mravenečku jezdit na společné výlety do míst, kam by se jinak neměli šanci podívat. S tím je teď bohužel konec.

„Auto Charita Opava používala šest let, a tak dostaneme z pojišťovny jen výrazně menší část jeho hodnoty, přestože bylo ve velmi dobré stavu a sloužit mohlo ještě hodně dlouho,“ rekapituluje velkou ztrátu Jan Hanuš. Nové auto s nutnými speciálními úpravami ale vyjde na skoro milion korun, které v tuto chvíli Charita Opava nemá. „Všem, kteří nám v této nelehké situaci pomůžou zasláním jakéhokoliv obnosu na účet č. 154872573/0300, ze srdce děkujeme,“ vzkazuje Hanuš.

Denní stacionář Mraveneček je ambulantní sociální služba, která je určena osobám s kombinovaným postižením ve věku od tří do třiceti let ze spádové oblasti Opavska. Posláním stacionáře je poskytování služeb směřujících k co možná nejvyššímu individuálnímu rozvoji a soběstačnosti každého uživatele.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)