Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev dokončuje jednání o druhém investičním fondu pro peníze z restitucí

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 22. února 2015 18:55
Církev dokončuje jednání o druhém investičním fondu pro peníze z restitucí

Ilustrační foto: Do makovice věže kostela vložili i dnešní bankovky. Poznámka pro zloděje: tisícovky to ale asi nebudou..
Autor: Wikipedia.org / Jakub Škoda / Creative Commons

Praha - Katolická církev bude spolupracovat s dalším investičním fondem. V těchto dnech finišuje jednání s Českou spořitelnou, banka má spravovat jeden z podfondů. "Věřím, že je těsně před otevřením," řekl ČTK generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Hlavní investiční fond, který se už začal starat o stamiliony korun z církevních restitucí, spravuje ČSOB. Jde o fond s proměnným kapitálem, takzvaný SICAV, který umožňuje pružné vkládání i výběr peněz. 

"Je možné mít podfondy s různými poskytovateli a toho my jsme využili. Jsme jedni z prvních, kteří to v České republice vůbec budou mít," uvedl Holub. Jak se bude dál rozvíjet, je podle něj zatím otázkou. "Jsme na úplném začátku. Církev plánuje dlouhou spolupráci. Věříme, že s touto bankou vydržíme 30 let," dodal. Pro katolíky je fond základem, z něhož by se měl do budoucna financovat život církve. 

Z jeho výnosů by se tedy měla platit celá církevní služba včetně některých služeb, například v sociální oblasti, jako je bydlení či péče o seniory a vážně nemocné pacienty v hospicích. Do fondu by měly vkládat peníze jednotlivé diecéze a v budoucnu i některé řády. 

Mluvčí Finanční skupiny České spořitelny Pavla Kozáková se ke spolupráci nechtěla vyjadřovat. "V této věci jsme vázaní mlčenlivostí," odpověděla ČTK. Katolický fond, pro který investiční společnost ČSOB Asset Management už zajišťuje administraci i obhospodařování portfolii, funguje od července minulého roku. Zda budou do fondu moci investovat i jiní investoři než církev, rozhodují podle mluvčí ČSOB Pavly Hávové podílníci fondu, kteří schvalují jednotlivé kandidáty a návrh správní rady. 

Holub již dříve řekl, že zisk bude výnosem pro vkladatele, tedy jednotlivé diecéze. Ty jsou svobodné v tom, kolik peněz do fondu vloží. Diecéze nebo řeholní řády výnosy použijí na investice do škol, hospiců, oprav kulturních památek nebo na platy. Postupně jim totiž budou klesat příspěvky od státu. Fond respektuje při svých investicích morální a etická hlediska. Vyloučeny jsou třeba společnosti vyrábějící alkohol či zbraně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)