Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stoupenci Islámského státu unesli z vesnice v severní Sýrii až 90 křesťanů

Ze světa / MiH / ČTK / 24. února 2015 16:56
Stoupenci Islámského státu unesli z vesnice v severní Sýrii až 90 křesťanů

Vlajka tzv. Islámského státu
Autor: Wikipedia.org / Illegitimate Barrister / Creative Commons

Damašek - Členové radikální skupiny Islámský stát (IS) unesli z vesnice v severní Sýrii až 90 křesťanů. Muže odvedli do hor, ženy a děti zadržují ve vesnici. Podle serveru Newsweek se jednomu z unesených podařilo spojit se telefonicky s příbuznými. IS prostřednictvím své rozhlasové stanice oznámil, že jeho bojovníci zadrželi "desítky křižáků" a po bojích s Kurdy obsadili deset vesnic v okolí Tall Tamiru. 

Únos se stal v pondělí u obce Tall Tamir v provincii Hasaká, která leží v severovýchodní Sýrii. Bojovníci IS oddělili muže od žen a dětí a muže odvedli do hor. Ostatní zůstali ve vesnicích, kde je IS střeží. Jednomu z rukojmích se podařilo zavolat příbuzným do Kanady a ti se spojili s organizací, která si říká Demand for Action (ADFA), jež organizuje záchranné akce pro příslušníky chaldejské církve. Právě ADFA případ zveřejnila. 

Mnozí z rukojmích prý mají rodiny také ve Švédsku a v Německu. Když se zástupce ADFA snažil do vesnice dovolat, zvedali telefony už jenom příslušníci IS. "Řekli nám, že už se nemáme pokoušet telefonovat, protože nemůžeme nijak pomoci," citoval Nuri Kinoa z ADFA Newsweek. 

IS prý chce rukojmí vyměnit za své vězněné členy. Pokud nebudou vydáni, zajatí muži zemřou. Kino řekl, že podle svědků je ve vesnici masivní oddíl IS a mezi obyvateli vládne panika. Při obsazování prý radikálové spálili kostel. IS na vesnici zaútočil brzy ráno v pondělí; později se pokusili vesničany osvobodit kurdští bojovníci. Pomoc prý nabídla i syrská armáda. 

Syrští ochránci lidských práv, kteří situaci sledují z exilu, tvrdí, že nejvíce lidí padlo do zajetí ve vsi Tall Šamiram, jež leží asi 85 kilometrů jihozápadně od provinčního střediska Kámišlí. Agentura AP získala svědectví ženy, která žije v Bejrútu a ve vesnici má příbuzné. Mají prý vypnuté telefony a žena neví, zda jsou ještě naživu. 

IS útočí na členy menšinových náboženských komunit také v Iráku a v Libyi. V Iráku se jeho obětí stali jezídové, v Libyi pak egyptští koptové. Z Turecka přišla zpráva o pohřešovaném občanovi Jižní Koreje. Podle AP jde zřejmě vůbec o prvního Jihokorejce, který se připojil k IS. Šéf jihokorejské tajné služby informoval parlament, že jde o osmnáctiletého mladíka, který je naživu a nyní je v Sýrii v řadách IS. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)