Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vrchní imám Al Azhar: Islám potřebuje reformu výuky

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 25. února 2015 9:40
Vrchní imám Al Azhar: Islám potřebuje reformu výuky

Pohled na univerzitu Al Azhar
Autor: Wikipedia.org / chilloutmo / Wikimedia Commons

Mekka (Saudská Arábie) -

Vrchní imám káhirské univerzity Al Azhar, Ahmend Al Tajíb, prohlásil, že je naléhavě nutné přikročit k radikální reformě muslimské náboženské výuky, aby se zabránilo šíření religiózně zdůvodňovaného extremismu.

Nejvyšší představitel sunnitského islámu v pondělí promluvil v Mekce na semináři pod titulem: Islám a boj proti terorismu. Jak informuje katolická zpravodajská agentura Asia News, egyptský imám zdůraznil, že extremismus je plodem „špatného výkladu Koránu a sunny“. „Došlo tu k dějinné akumulaci extrémistických tendencí, které některé lidi dovedly k volbě pomýlené formy islámu,“ dodal, a pokračoval: „Jedinou nadějí, jak navrátit jednotu muslimské obci věřících – umma – je odporovat těmto tendencím na školách a univerzitách a označovat jejich stoupence za nevěřící. Vrchní imám proto navrhl zavedení zvláštního studijního programu, který by opravil „chybné a nejednoznačné pojmy.“

Zároveň vyzval ke svolání konference muslimských akademiků, která by posílila obecné hodnoty islámu, a jejíž rozhodnutí by byla závazná pro praxi věřících v každé zemi.

Al Tajíb v Mekce nemluvil o Islámském státu, ale o „teroristických skupinách, které si zvolily divoký a barbarský postup“. Napětí na Blízkém východě je podle něho spiknutím, za které nese zodpovědnost „nový globální kolonialismus ve spojenectví se světovým sionismem“. Podle imáma tento konspirační plán využívá „konfesionálních pnutí“, která se vyskytují v Iráku, Sýrii, Jemenu a Libyi.

Třídenní seminář v Mekce zahájil tamní guvernér četbou listu saúdského krále Salmána. Panovník, který je správcem posvátných míst islámu, označil terorismus za produkt extrémistické ideologie a hrozbu pro muslimskou komunitu i celý svět. Jeho cílem je vyvolat obavy z muslimů a otřást vztahy mezi islámskými a neislámskými státy, napsal saúdskoarabský král Salmán. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 75)