Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Festival Mene Tekel připomněl oběti komunismu

Domácí zpravodajství / juml / mkcr.cz/red. / 25. února 2015 16:40
Festival Mene Tekel připomněl oběti komunismu

Ministr Herman u památníků obětem komunismu na pražském Újezdě
Autor: mkcr.cz

Praha - Vzpomínková akce, která připomněla jeden z prvních aktů násilí komunistické veřejné bezpečnosti proti studentům v roce 1948, byla pořádána v rámci mezinárodního festivalu proti totalitě Mene Tekel.

Vysokoškoláci se 25. února 1948 postavili na obranu demokracie; pochodem na Hrad se snažili zabránit tomu, aby prezident republiky podlehl nátlaku komunistů. Bohužel, bylo to již zbytečné; komunisté jich poté na 10.000 vyloučili z vysokých škol. Mnoho jich skončilo v pomocných technických praporech či komunistických kriminálech.

V úterý 24. 2. 2015 ministr kultury Daniel Herman a bývalý ředitel Ústava pro studium totalitních režimů uctil památku obětí komunistického režimu na pražském Újezdě u pomníku, jehož autorem je sochař Olbram Zoubek.

Herman zdůraznil, že je potřeba neustále si připomínat oběti brutální komunistické totality.

„Tisíce lidí, kteří obětovali život v boji za svobodu, jsou velkým mementem, a nesmíme jejich poselství opustit. Musíme se vždy stavět proti zlu a násilí,“ řekl ministr.

„Je velmi důležité připomínat zločiny komunismu; já hovořím o ´kultuře připomínání´. Společnost, která zapomíná na bojovníky za svobodu, zůstává vyprázdněná. Nelze zapomínat na statisíce lidí, kteří byli postiženi totalitou. Přes čtvrt milionu rehabilitačních rozsudků v roce 1990, 8000 ubitých lidí ve věznicích, 248 popravených včetně Milady Horákové – to jsou velká a varující čísla. Je zapotřebí vzdávat těmto hrdinům hold a úctu. Jejich oběť je pro nás velkým mementem; kdybychom si jejich hrdinství nepřipomínali, ztratili bychom se podobně, jako se symbolicky ztrácejí ty sochy za námi,“ dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)