Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lesy ČR odmítly vydat církvím 60.000 hektarů lesů

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 25. února 2015 18:50
Lesy ČR odmítly vydat církvím 60.000 hektarů lesů

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / lovecz / Wikimedia Commons

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odmítl v rámci tzv. církevních restitucí uzavřít dohody o vydání zhruba 60.000 hektarů lesů. Podnik má pochybnosti o oprávněnosti nároků církví. Vydání sporných majetků bude řešit ve správním řízení Státní pozemkový úřad. Novinářům to dnes řekl generální ředitel LČR Daniel Szórád. Celkem církve po LČR žádají vydání zhruba 140.000 hektarů lesů. 

Na vydání asi 60.000 hektarů lesů už mají LČR s církvemi uzavřené dohody. U zbylých 20.000 hektarů pochybnosti LČR nemají a k uzavření dohod chybí splnění jen některých formálních náležitostí. Celkem církve podaly Lesům ČR 2210 žádostí o vydání majetku. Požadovaných 140.000 hektarů představuje asi osm procent z celkové rozlohy státních lesů, která činí 1,3 milionu hektarů. 

U sporných 60.000 hektarů mají LČR podle Szóráda například důvodnou pochybnost o tom, zda šlo o majetkovou křivdu. Majetku požadovaného církvemi se prý může týkat například konfiskační dekret či vyhláška zabírající majetek ještě před 25. únorem 1948. "Celou věc musejí prověřit nejen právníci, ale i historici," uvedl Szórád. Některé odmítnuté dohody jdou i na vrub duplicitních žádostí. 

Jedním z největších majetků s odmítnutou dohodou je případ majetku vratislavského arcibiskupství o velikosti zhruba 30.000 hektarů, který by měl historicky patřit olomouckému a ostravsko-opavskému biskupství. Leží v oblasti Javorníku, Jeseníku a Frýdku-Místku. Pochybnost se týká právě možné dřívější konfiskace majetku. 

Odmítnuté případy se podle Szóráda posunou do správního řízení na Státní pozemkový úřad (SPÚ). "SPÚ je ten orgán, který by se k tomu měl vyjádřit a měl by korektně posoudit jednu i druhou stranu a naše pochybnosti buď vyvrátit nebo potvrdit," řekl. Pokud SPÚ označí pochybnosti Lesů ČR jako nedůvodné, majetek se vydá. Pokud by LČR měly i po vydání majetku dál pochybnosti o správnosti nároku, mohou ještě podat vůči SPÚ správní žalobu. 

Církevní restituce Szórád označil za mimořádně náročný proces pro podnik, zaměstnávající mnoho pracovníků LČR. "Prověřujeme archivy, stávají se z nás historici, právníci. Snažíme se, abychom nic neblokovali. Pokud mají vznikat dohody, musíme je mít ověřené a korektní," uvedl. Dodal, že ať sporné kauzy dopadnu jakkoli, budou Lesy ČR vždy čelit kritice. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)