Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do rukou teroristů z Islamského státu padlo v severní Sýrii nejméně 220 křesťanů

Ze světa / MiH / ČTK / 26. února 2015 17:21
Do rukou teroristů z Islamského státu padlo v severní Sýrii nejméně 220 křesťanů

Teroristé z tzv. Islámského státu
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Damašek/Bagdád - Do rukou teroristů z organizace Islámský stát (IS) padlo tento týden nejméně 220 křesťanů ze severu Sýrie. Novou bilanci únosu dnes zveřejnili syrští obhájci lidských práv. Podle obhájců, kteří situaci monitorují z exilu, IS v minulých třech dnech získal kontrolu nad deseti křesťanskými vesnicemi provincie Hasaká. Z oblasti prchají civilisté, několik set jich také dorazilo od měst Hasaká a Kámišlí. 

"IS nyní kontroluje deset křesťanských vesnic. Rukojmí, které zajali, IS odvezl na své území," sdělil Ramí Abdar Rahmán z organizace na ochranu lidských práv. IS zatím zajetí křesťanů nepřiznal. Na příslušníky náboženských menšin ale útočí také v Iráku, kde se zaměřuje na jezídy, a v Libyi, kde povraždil egyptské kopty. 

Proti IS útočí v Iráku i v Sýrii letadla mezinárodní koalice. Při náletech v noci na dnešek u pohraničního iráckého Káimu přišlo o život podle zprávy z káimské nemocnice 17 členů IS. Téměř 30 jejich spolubojovníků utrpělo zranění a další raněné IS přepravil k ošetření do Sýrie. 

Francouzská vláda se zabývá nejasnou misí skupiny čtyř poslanců, z nichž tři se ve středu v Damašku sešli se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Premiér Manuel Valls tuto iniciativu rozhodně odsoudil. Hovořil o setkání "s řezníkem" a označil to "za morální chybu". Paříž s Damaškem přerušila diplomatické styky v roce 2012. Jednomu z členů mise socialistovi Gérardovi Baptovi hrozí vyloučení ze strany. 

Související zpráva: Stoupenci Islámského státu unesli z vesnice v severní Sýrii až 90 křesťanů

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)