Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vyšlo nové číslo časopisu Charlie Hebdo, na obálce je i papež František

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 27. února 2015 13:30
Vyšlo nové číslo časopisu Charlie Hebdo, na obálce je i papež František

Obálka časopisu Charlie Hebdo
Autor: Charliehebdo.fr

Paříž/Řím - Ve středu vyšlo nové vydání francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, po lednovém teroristickém útoku na pařížskou redakci magazínu je to první běžné číslo. Na obálce nového čísla je prchající psík s výtiskem Charlie Hebdo v zubech, kterého pod titulkem A je to tady zase pronásleduje rozzuřená psí smečka. Mezi tvářemi umístěními místo psích hlav jsou obličeje nacionalistické političky Marine Le Penové, bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, papeže Františka, džihádisty s kalašnikovem nebo bankéře.

„Po násilí, které jsme utrpěli, jsme chtěli trochu klidnější první stranu. Charlie Hebdo vede řadu bojů. Laicita byla vždy jeho jasným bojem, ale časem to získalo ohromný rozměr, který nás trochu přerostl. Naše redakční linie je stejná od roku 1992. Nejsme více provokativní, neděláme toho víc. Ale prostředí se změnilo," řekl nový ředitel časopisu Laurent Sourisseau, známý pod přezdívkou Riss.

Mezi poděkováními nového čísla satirického týdeníku stojí i: „Poděkování papeži, který nám poradil číst Bibli, ale který by si měl sám znovu přečíst evangelium. Dobrý křesťan by totiž nikdy nedal pěstí tomu, kdo uráží jeho matku, ale nastavil by mu druhou tvář“.

Jedná se o reakci na slova papeže, která řekl v letadle při své lednové cestě na návštěvu Filipín: "Svoboda vyznání a svoboda slova jsou základní lidská práva. Každý z nás má nejen svobodu a právo, ale i povinnost říkat, co si myslí, pro obecné dobro," prohlásil tehdy papež. Podle něj má ale svoboda vyjadřování své meze. "Není však možné provokovat, není možné urážet víru druhých, není možné si dělat z víry druhých legraci," dodal. Své názory doložil i konkrétním příkladem, když se obrátil na svého poradce Alberta Gasparriho. "Pokud můj dobrý přítel Gasparri vyřkne nějakou nadávku na adresu mé matky, musí čekat, že mu dám pěstí. To je normální," uvedl.

Famiglia Cristiana: Karikaturisti z Charlie Hebdo změnili řemeslo a chtějí napravovat papeže

„Z osvíceneckých kreslířů se náhle stali farizeové, kteří umravňují papeže, aniž by si uvědomili, že věta, pronesená cestou ze Srí Lanky na Filipíny, byla výzvou k etické zodpovědnosti také v rámci satiry. Není nic smutnějšího a patetičtějšího než karikaturista, který ze sebe dělá mravokárce a kazatele“, okomentoval obálku italský katolický týdeník Famiglia Cristiana. Podle komentáře Famiglia Cristiana je nepochopitelné proč vedle sebe Charlie Hebdo řadí předsedkyni Národní fronty, Sarkozyho, džihád a papeže Bergoglia, který jako arcibiskup chudinských buenosaireských čtvrtí volá po chudé církvi pro chudé.

Aktuální číslo Charlie Hebdo vychází v nákladu 2,5 milionů kusů, což je třetina v porovnání s předchozím číslem, před útokem na redakci vycházelo zhruba 60 tisíc kusů týdně. „Posledně ho lidé kupovali po desítkách. Před kioskem byla fronta. Nyní se prodává po jednom, po dvou," řekl agentuře AFP jeden z pařížských prodavačů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)