Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze se koná konference o masových přesunech obyvatelstva

Domácí zpravodajství / kir / Ackermann Gemainde / 28. února 2015 1:50
V Praze se koná konference o masových přesunech obyvatelstva

Ilustrační foto z vyhlazovacího tábora v Osvětimi
Autor: auschwitz.org

Praha - V pražském hotelu Exe Iris se od pátku 27. února do neděle 1. března 2015 koná konference na téma „Člověk jako oběť: masové přesuny obyvatelstva ve 20. stol“. Sdružení Ackermann-Gemeinde (SAG), které akci pořádá, chce reagovat nejen na současné světové dění. Pro ucelený přehled nabízí pohled do dějin střední, východní a jižní Evropy. Pozvání přijali polský historik dr. Kazimierz Wóycicki a profesor Jan Rychlík. Kromě historického ohlednutí seznámí další host dr. David Bouma s morálními aspekty a dopady hromadných přesunů obyvatelstva.

Setkání se koná u příležitosti 70. výročí od konce II. světové války. Dosud největší válečný konflikt si vyžádal na 40 mil. lidských životů a jeho důsledky znamenaly mj. mnohamiliónové přesuny obyvatel v prostoru střední a východní Evropy. Organizátoři připomínají, že fenomén masových přesunů obyvatelstva není spojen jen s obdobím po konci II. světové války. Nelidské zásahy do životů miliónů lidí v podobě přesunů, odsunu a vyhánění, provázejí lidské dějiny odedávna, jsou i realitou minulosti nepříliš vzdálené a dějí se i v současnosti.

Součástí akce je i sobotní odpolední návštěva Památníku Lety u Písku, případně účast na prezentaci knihy „Směli jsme zůstat“, přibližující osudy zůstavších českých Němců. Prezentaci doprovodí vystoupení pěveckého sboru Němců z Orlických hor. Nedělní program zakončí panelová diskuse k aktuálnímu dění na Ukrajině a v dalších válkou zmítaných zemích.

Ekumenický spolek Sdružení Ackermann-Gemeinde vznikl na počátku roku 1999 v České republice. Jeho posláním je přispívat ke konstruktivnímu utváření budoucnosti Evropy s vědomím po staletí trvajících společných dějin Čechů a Němců. Při své činnosti spolek vychází z křesťanských zásad. Jeho název je odvozen od literárního díla ze 14. stol. „Ackermann aus Böhmen“/„Oráč z Čech“, které sepsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech.


Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)