Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé vzpomněli na oběti střelby v Uherském Brodě při ekumenické bohoslužbě

Domácí zpravodajství / kir / / 3. března 2015 23:13
Lidé vzpomněli na oběti střelby v Uherském Brodě při ekumenické bohoslužbě

Pozvánka na bohoslužbu
Autor: www.farnostuherskybrod.cz

U. Brod (Uherskohradišťsko) - Společnou modlitbou si dnes večer lidé připomněli oběti tragédie v Uherském Brodě a pozůstalé. Třiašedesátiletý muž před týdnem v místní restauraci zastřelil osm lidí a poté i sebe. Pietní ekumenická bohoslužba se uskutečnila ve farním kostele Neposkvrněného početí Panny Marie. Kostel byl zaplněn do posledního místa.

Do kostela zamířili věřící, kteří jej navštěvují pravidelně, i ti, kteří přišli speciálně vzpomenout na oběti tragédie a pozůstalé. "S paní Editou (jednou z obětí) jsme byly kolegyně ve školce, dva zastřelení muži byli naši kamarádi. Věřím v to, že nám dnešní večer dá naději," řekla ČTK jedna z účastnic bohoslužby. Další ocenila, že se lidé umí v tak těžkých chvílích spojit. "A řeknou si, pojďme se s tím spolu vyrovnat," uvedla.

Najít naději i v těžkých dnech bylo hlavním poselstvím bohoslužby, kterou vedli zástupci katolické církve, Církve československé husitské a Českobratrské církve evangelické. Bohoslužba vznikla jako nabídka ze strany církví, křesťané napříč různými vyznáními se rozhodli setkat v modlitbě a nabídnout to lidem dobré vůle, spoluobčanům, sousedům," podotkl Pelc. 

Iniciátorkou bohoslužby byla farářka Církve československé husitské Iva Pospíšilová. "Cítila jsem, že do té hrůzy, která se v našem městě odehrávala, musí zaznít slovo boží, a neviděla jsem nic jiného, co by mohlo být účinnějšího," řekla. "Mám naději, že to slovo přivedlo mnohé k přemýšlení, že poukázalo na to, kde naději hledat, kde hledat sílu pro další dny, jež pro pozůstalé nebudou jednoduché," řekla po bohoslužbě ČTK a Českému rozhlasu. Farářka počítá s tím, že bude pozůstalým poskytovat pomoc. "Lidé teprve nyní při pohřbech pochopí, že je to pravda. Až pohřeb, kdy člověk stojí nad rakví, je konečným potvrzením toho, že se to stalo. Pomoc je potřebná před tím i potom," uvedla Pospíšilová. Pozůstalí podle ní velmi ocenili pomoc policejních specialistů těsně po tragické události. 

Lidé se již v pondělí naposledy rozloučili s první obětí střelby, třiačtyřicetiletá žena pracovala v restauraci jako servírka. Dnes byla pohřbena další oběť, třiašedesátiletý muž. Další pohřby budou následovat v nadcházejících dnech. Ve čtvrtek by se na památku zavražděných lidí měly v celé zemi rozeznít sirény. Ve středu o tom rozhodne vláda.

Na kontě sbírky, kterou uherskobrodská radnice vyhlásila na pomoc pozůstalým po obětech, se k dnešnímu odpoledni sešlo 627.000 korun. Město navíc vyčlenilo půl milionu korun ze svého rozpočtu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)