Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zástupci armády a Charity založili Vojenský fond solidarity

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. března 2015 7:15
Zástupci armády a Charity založili Vojenský fond solidarity

Generál Petr Pavel
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Wikimedia Commons

Praha - Zástupci armády a Charity České republiky včera v Arcibiskupském paláci na Pražském hradě založili Vojenský fond solidarity. Bude z něj hrazena pomoc vojákům a rodinám vojáků, kteří se ze zdravotních nebo sociálních důvodů a kvůli živelným pohromám ocitli ve finanční tísni. Novinářům to dnes řekl náčelník armádního generálního štábu Petr Pavel. Fond vznikl jako reakce na loňskou sbírku pro rodiny vojáků, kteří padli v Afghánistánu. Tehdy se podařilo vybrat 5,23 milionu korun.

První příspěvky by se ve fondu měly objevit po reprezentačním plese armády, který se uskuteční 13. března na Pražském hradě. "Na tomto plese chceme vložit několik základních vkladů, které by měly rozjet sběr těch finančních prostředků i u ostatních," dodal Pavel. Doufá, že kromě vojáků do fondu přispěje i veřejnost.

Sama armáda podle Pavla peníze do fondu vkládat nemůže, vojáci už ale dříve pro své kolegy sbírku organizovali. Peníze podle Pavla posloužily třeba na nákup speciálního lůžka pro vážně postižené dítě jednoho z vojáků. Jeho kolegům se během několika dní podařilo vybrat zhruba 80.000 korun. Vojáci se ale dosud s žádostí o pomoc na kolegy často neobraceli. "Předpokládám, že teď, když budou vědět, že je tady fond, do kterého přispívají sami pro svoji potřebu, tak jejich vůle obrátit se o pomoc bude větší," podotkl Pavel.

Obdobně nebude do fondu jako instituce přispívat ani církev. Do fondu ale mohou přispívat farnosti nebo jednotliví věřící, zejména z farností, ve kterých jsou i vojáci, řekl novinářům kardinál Dominik Duka. Podle dohody mezi armádou a Charitou bude pět procent z prostředků fondu možné rozdělit i mezi další humanitární projekty Charity, uvedl její ředitel Lukáš Curylo. Fond vznikl jako reakce na loňskou sbírku pro padlé vojáky v Afghánistánu. Při sebevražedném útoku nedaleko vojenské základny Bagrám zemřelo několik civilistů a čtyři vojáci přímo na místě, pátý voják následkům mnohočetných zranění podlehl v nemocnici.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 47)