Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velikonoce v Olomouci připomene nepřetržité čtení Bible

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. března 2015 15:48
Velikonoce v Olomouci připomene nepřetržité čtení Bible

Katedrála sv. Václava v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / xkomczax / Creative Commons

Olomouc - Koncert, divadelní vystoupení i výstava velkoformátových fotografií v kostele svatého Michala připomene lidem v Olomouci příchod Velikonoc. Blížící se křesťanské svátky doprovodí i tradiční čtyřiadvacetihodinové čtení bible, kterého se loni v krajském městě zúčastnilo přes 200 lidí. Akce jsou součástí třetího ročníku kulturního projektu s názvem Paschalia olomucensia. V Olomouci se uskuteční od 16. března do 26. dubna.

Stěžejním programem projektu bude čtyřiadvacetihodinové čtení Bible, které má své počátky v Římě a v uplynulých letech mělo u Olomoučanů velký úspěch. Letos je naplánováno na pondělí 30. března v kapli svatého Jeronýma. "Po dobu 24 hodin, a to včetně nočních a časně ranních hodin, se loni v kapli olomoucké radnice vystřídalo přes 200 mladých i těch dříve narozených, studentů i pracujících, věřících i nevěřících obyvatel Olomouce, aby se stali součástí této jedinečné události. Věříme, že i letos bude návštěvnost úspěšná a z čtení Bible se stane olomoucká tradice," uvedl za organizátory Josef Kořenek.

Čtení bible bude předcházet otevření výstavy 60 velkoformátových fotografií s názvem Člověk a víra v Křížové chodbě kostela svatého Michala. Vernisáž fotografií přibližující tradice křesťanství hudebně doprovodí Jiří Pavlica a Josef Fojta z Hradišťanu. "Jedná se o výstavu působivých fotografií, na kterých se snoubí hra se světlem v nádherných prostorách českých katedrál se setkáními mládeže a poutěmi do Izraele a Říma. Fotografové na nich uměleckou a dokumentární formou zachytili významné církevní události let 2013 a 2014," doplnil Kořenek.

Součástí letošního projektu Paschalia olomucensia bude také divadelní představení Teátru Víti Marčíka nesoucí název Moravské pašije, který program v pondělí příští týden zahájí. Inscenace je podle organizátorů projektu připravena právě pro předvelikonoční postní dobu. Program letošního ročníku Paschalia olomucensia završí 14. dubna koncert skupiny Spirituál kvintet.

Projekt zaštítěný mimo jiné olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem si klade za cíl oživit kulturu nejen v Olomouci, ale i v celém kraji. Třetí ročník uměleckých performancí souvisí s velikonočním (paschálním) cyklem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)