Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František vyhlásil mimořádný Svatý rok, začne 50 let od konce koncilu

Ze světa / vlu / ČTK / 13. března 2015 19:04
Papež František vyhlásil mimořádný Svatý rok, začne 50 let od konce koncilu

Papež František
Autor: Flickr.com / Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes vyhlásil mimořádný Svatý rok věnovaný milosrdenství, který má začít 8. prosince, tedy 50 let od konce druhého vatikánského koncilu. Skončit má tento rok 20. listopadu 2016. Informovala o tom agentura ANSA.

Výnos o Svatém roku (papežská bula), bude zveřejněn v neděli 12. dubna ve svátek Božího milosrdenství, jenž oficiálně zavedl papež Jan Pavel II. před 15 lety.

"Často myslím na to, jak by mohla církev více zviditelnit svoje poslání dosvědčovat milosrdenství. Je to cesta, která začíná duchovním obrácením. Proto jsem se rozhodl vyhlásit mimořádné Jubileum, jehož jádrem bude Boží milosrdenství, Svatý rok Milosrdenství. Chceme jej prožít ve světle Pánových slov: „Buďte milosrdní jako je milosrdný váš Otec“(Lk 6,36)," řekl František dnes během homilie při kající bohoslužbě v bazilice sv. Petra. Šlo o společnou bohoslužbu slova, jejíž účastníci mají možnost přistoupit jednotlivě ke svátosti smíření. Podobné bohoslužby se dnes konaly v mnoha diecézích po celém světě. Ve zcela zaplněné bazilice zpovídalo 50 kněží, upozornil vatikánský rozhlas. 

Druhý vatikánský koncil, který se konal v letech 1962 až 1965, měl za cíl více otevřít římskokatolickou církev světu a vést k její určité vnitřní reformě. Na toto úsilí navazuje nyní i současný papež František.

Svatý rok je v katolické křesťanské tradici rokem odpuštění dluhů a trestů za spáchané hříchy. Jeho tradice byla založena na konci 13. století. Naposledy Svatý rok vyhlásil papež Jan Pavel II. v období let 2000 a 2001. Tehdy Vatikán navštívilo 30 milionů poutníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)