Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Strahovský klášter vystavuje byzantské umění a ikony

Kultura / vlu / ČTK / 19. března 2015 0:52
Strahovský klášter vystavuje byzantské umění a ikony

Strahovský premonstrátský klášter v Praze
Autor: Wikipedia.org / Che / Creative Commons

Praha - Rozsáhlý soubor nejstarších ukázek užitého byzantského umění, řecké a postbyzantské malby představuje výstava, která začala ve Strahovském klášteře. "Svým námětem dovolí propojit dva kulturní okruhy, jež vzešly z antického dědictví, v němž nejen Evropa vidí své kulturní, ale hlavně umělecké kořeny," řekl mediální zástupce výstavy Jan Stolár. Umístěním ve Strahovské obrazárně výstava navazuje na její kolekci evropského umění daného období.

Autoři ji načasovali do období katolických i pravoslavných Velikonoc, kdy může návštěvníkům přinést další pohled na kulturní tradice a zdroje. Výstava nazvaná Kánon a dialog: byzantská tradice napříč staletími potrvá do 13. května. Památky ze sbírek Muzea ruské ikony na ní doplňují zápůjčky z českých institucí.

Mezi nejcennější vystavené objekty patří podle pořadatelů procesní kříže pocházející z 9. až 12. století ostatkové kříže, prvky chrámového osvětlení - svícny, lampy či historická, ale dodnes užívaná svítidla jako polykandelon, závěsné kovové svítidlo, na nějž se umísťuje množství svíček nebo olejových lampiček.

Důležité milníky vývoje křesťanství ve středověku reprezentuje na 30 postbyzantských a řeckých ikon. Návštěvníci uvidí několik děl vytvořených v 15. a 16. století v předních krétských dílnách, kde sídlila silná řecká komunita, z níž vzešel i světoznámý El Greco. Výběr zahrnuje díla reprezentující hlavní linie vývoje ikonopisu i oblastí, v nichž byla činná úzce specializovaná umělecká centra zabývající se ikonomalbou.

Výstava ukazuje příklady přísného výtvarného jazyka ikon respektujících staré vzory a těch, kde byla přílišná umělcova invence nežádoucí, i příklady děl vytvořených v duchu uvolněnější západní výtvarné tradice, v některých případech přejímající i novou ikonografii či kompoziční vzory.

Výstava je otevřena v areálu Strahovského kláštera denně, pořadatelé připravují také prohlídky s výkladem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)