Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V čele průvodu na podporu Dam v bílém šla nespravedlivě vězněná kubánská disidentka

Domácí zpravodajství / kir / ČCE / redakce / 19. března 2015 11:02
V čele průvodu na podporu Dam v bílém šla nespravedlivě vězněná kubánská disidentka

Průvod s bílými deštníky na podporu Dam v bílém prošel centrem Prahy
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - Průvod s bílými deštníky a balónky na podporu Dam v bílém (představitelky opozičního hnutí na Kubě) prošel ve středu večer centrem Prahy. Zformoval se po bohoslužbě v evangelickém kostele Martin ve zdi, kterou vedl synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml, kázal profesor Tomáš Halík a shromáždění pozdravil místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Podle portálu e-cirkev.cz šla v čele průvodu kubánská disidentka nespravedlivě vězněná na Kubě Soniou Garro. Průvod se vydal uličkami staré Prahy do Nosticova paláce, kde pokračoval Den pro Kubu komponovaným večerem moderovaným organizací Člověk v tísni. S krátkou řečí vystoupil ministr kultury Daniel Herman, současnou situaci na Kubě přiblížil novinář a cestovatel Ondřej Juřík. Jeho výčet omezení, která se na Kubě jen pozvolna uvolňují, v mnohých posluchačích připomněl léta nesvobody u nás. „Po převzetí moci Raúlem Castrem došlo přeci jen k některým změnám. Od roku 2008 byly na Kubě povoleny mobilní telefony, v roce 2010 bylo propuštěno 75 politických vězňů, od roku 2012 mohou Kubánci cestovat, pokud na to mají peníze, což většinou nemají,“ objasnil Juřík. „ V roce 2014 bylo propuštěno z vězení dalších 54 politických vězňů, ačkoli režim předtím tvrdil, že už žádní neexistují. Mezi nimi i Sonia Garro, za jejíž propuštění jsme loni v Praze demonstrovali a dnes je mezi námi,“ dodal.

Další část večera patřila rozhovoru Šimona Pánka z Člověka v tísni se Soniou Garro. Přestože její zážitky z těsného a vlhkého vězení jsou ještě velmi čerstvé, dokázala se o ně podělit i odpovídat na dotazy. Ze špatné stravy a zacházení se u ní během věznění objevily vážné nemoci – zánět ledvin a cukrovka, trápila ji nedostatečná zdravotní péče, málo jídla i odpírání kontaktu s rodinou. „Po dvou letech a dvou měsících věznění v nelidských podmínkách mi oznámili, že jsem se ničeho nedopustila a byla jsem propuštěna,“ vzpomíná matka nedospělé dcery. „O podpoře ze zahraničí jsem se dozvídala velice sporadicky, do vězení za mnou chodila jen dcerka a bratr, dopisy jim i mně zabavovali,“ vylíčila poměry na Kubě Sonia Garro.

Dámy v bílém je organizace manželek, matek a sester některých bývalých kubánských politických vězňů. Podle wikipedie všech 75 mužů, za jejichž propuštění ženy původně bojovaly, je už na svobodě. Hnutí, které v roce 2005 od Evropského parlamentu obdrželo Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, dál pokračuje v kampani za propuštění všech kubánských politických vězňů. Den pro Kubu si připomněli lidé i na jiných místech v České republice, například ve Šternberku v Jeseníkách.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)