Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Řád Milosrdných bratrů už nechce pronajímat Brnu budovy nemocnice, chce převzít její provoz

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 19. března 2015 13:58
Řád Milosrdných bratrů už nechce pronajímat Brnu budovy nemocnice, chce převzít její provoz

Ilustrační foto: Nemocnice Milosrdných bratří v Brně
Autor: Nmbbrno.cz

Brno - Řád Milosrdných bratří v Brně nechce coby majitel prodloužit s městem smlouvu o pronájmu pozemků a budov Nemocnice Milosrdných bratří, přestože to původně zamýšlel. Bez smlouvy by město nemocnici nemohlo dál provozovat. Smlouva končí v roce 2018, kdy chce řád provoz nemocnice od města převzít, řekl dnes ČTK brněnský převor řádu František Martin Macek.

Řádu se nelíbí návrh vedení města na sloučení nemocnice pod jeden management s Úrazovou nemocnicí, která má dluhy desítky milionů. Náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno) sloučení obhajuje. Vidí v něm úsporu a zefektivnění chodu. Milosrdní bratři se obávají toho, že by dluhy částečně přešly na jejich nemocnici.

Řád už v minulosti jednal o případném převzetí nemocnice, ale i o prodloužení smlouvy s bývalým primátorem Romanem Onderkou (ČSSD). "Převládal názor na prodloužení smluvního vztahu s městem. Vše už bylo nachystané. Jsem přesvědčený, že řád vyděsil návrh na sloučení nemocnic náměstka Hollana, který s nikým z nemocnice ani z řádu nekomunikoval," řekl dnes ČTK Onderka.

Převor Macek potvrdil, že řád uvažoval o převzetí provozu až později. "Smlouvu s městem jsme chtěli prodloužit. Měli bychom tak delší čas na přípravu pozdějšího, alespoň částečného převzetí. O tom jsme informovali už dříve i primátora Onderku. Rádi bychom se do chodu nemocnice zapojili, protože teď nemáme na nic vliv," řekl ČTK Macek.

Hollan: S řádem ještě budeme jednat

Po zveřejnění záměru nemocnice sloučit se však situace zcela změnila a řád myšlenku na převzetí uspíšil. "Po nynějších krocích města smlouvu prodloužit nechceme. Postup radnice nechápeme, se slučováním nesouhlasíme, a proto chceme nemocnici provozovat sami," doplnil Macek.

Náměstek primátora Hollan trvá na prodloužení smlouvy a obhajuje sloučení nemocnic pod jeden management. Obě by ušetřily hromadným nákupem a nedublovaly by se stejnými službami. "S řádem ještě budeme jednat," dodal Hollan.

Nemocnice Milosrdných bratří měla v minulosti dluhy, ale za poslední léta se z nich pod vedením ředitele Josefa Drbala dostala. Naopak Úrazová nemocnice má dluhy několik desítek milionů korun. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)