Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Polsku začal soud s knězem kvůli údajnému zneužívání

Ze světa / juml / ČTK / 20. března 2015 15:59
V Polsku začal soud s knězem kvůli údajnému zneužívání

Ilustrační foto
Autor: pixbay.com / kheinz46

Varšava - Proces za zavřeným dveřmi začal dnes v polském Wolominu s knězem, který je obžalován ze zneužití osmi dětí v Dominikánské republice a v Polsku. Po úvodním přečtení obžaloby soudce řízení odročil na 25. března, protože obžalovaný Wojciech Gil dal najevo, že chce dobrovolně přijmout trest vězení.

"Obžalovaný navrhl, že dobrovolně přijme trest sedmiletého odnětí svobody," sdělila podle agentury PAP mluvčí varšavského obvodního soudu Joanna Adamowiczová. Dodala, že prokurátor požádal o čas nezbytný ke zvážení svého stanoviska.

Gil je obžalován, že v letech 2009 až 2013 pohlavně zneužil šest chlapců v Dominikánské republice, kde působil. Ještě předtím v letech 2000 a 2001 se podle prokurátorů dopustil stejného trestného jednání vůči dvěma obětem v Polsku.

Kněz veškerá obvinění popřel a jeho obhájce Michal Szreniawa dnes při příchodu do soudní síně řekl, že jeho klient na tom stále trvá. Pokud by soud Gila uznal vinným, hrozil by mu až patnáctiletý trest vězení.

Kněz je od loňského února ve Varšavě držen ve vazbě. Dominikánská republika žádala o vydání provinilce k trestnímu stíhání, ale proces se koná v Polsku, protože tyto země nemají mezi sebou uzavřenou extradiční dohodu.

Wojciech Gil osm let vedl farnost ve městě Juncalito v horách ve vnitrozemí karibského ostrova, než byl obviněn ze zneužití nezletilců. V té době ale pobýval ve vlasti a na ostrov se už nevrátil. Šestatřicetiletý duchovní tvrdí, že obvinění je pomstou narkobaronů, proti kterým bojoval.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)