Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do hradecké katedrály uloží ostatky svatého Jana Pavla II.

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 30. března 2015 13:02
Do hradecké katedrály uloží ostatky svatého Jana Pavla II.

Papež Jan Pavel II.
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Hradec Králové - Královéhradecké biskupství uloží ve čtvrtek 2. dubna do katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové ostatky bývalého papeže svatého Jana Pavla II. Hradecká katedrála bude čtvrtým místem v České republice, kde budou ostatky Jana Pavla II. uložené. Novinářům to dnes řekl mluvčí biskupství Lukáš Peška.

Ostatky budou u příležitosti desátého výročí úmrtí papeže uložené ve zhruba 35 centimetrů vysokém relikviáři, který bude umístěn ve výklenku v jedné z bočních lodí v katedrále. "Ten centrální motiv je vyrobený z vřídlovce z vodovodní trubky, která rozvádí minerální prameny v Karlových Varech, zbytek kamenů jsou almandiny a granáty, relikvie je uložená ve skleněné kouli," řekl dnes novinářů zlatník Pavel Šrytr, který podobu relikviáře navrhl a podílel se na jeho výrobě.

V relikviáři je uložený pramínek vlasů a kapka krve. "Kapičku krve získal biskup Jan Vokál od někdejšího osobního sekretáře papeže Jana Pavla II., z Vatikánu poté získal i pramínek vlasů," řekl Peška. Uložení ostatků se uskuteční při mši Missa Chrismatis od 9:30. "Biskup ve společenství prakticky všech kněží diecéze světí oleje, které se poté používají při svěcení kněží, křtu a také při udělování svátostí," řekl generální vikář královéhradecké diecéze Josef Socha. Od 18:00 bude připravené rozjímání pro veřejnost.

Papež Jan Pavel II., který Hradec Králové navštívil v roce 1997, stál v čele katolické církve bezmála 27 let. Pro většinu věřících představoval charismatickou osobnost naplněnou životním optimismem a pevnými morálními zásadami. Papež se ale těšil sympatiím i mimo obec věřících. Během svého pontifikátu v letech 1978 až 2005 zbořil mnohá tabu, byl třeba první hlavou katolické církve, která navštívila synagogu a mešitu. Za svatého byl prohlášen 27. dubna 2014.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)