Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velikonoční triduum ve svatovítské katedrále

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 2. dubna 2015 7:46
Velikonoční triduum ve svatovítské katedrále

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - Mše svatá na památku Poslední večeře Páně – 2. dubna 2015 od 18.00 hodin

Večerní mše svatá bude slavena dle obvyklých zvyků. Kardinál Duka během bohoslužby umyje nohy dvanácti mužům. Na jejím konci doprovodí celé liturgické společenství v eucharistickém průvodu svého Mistra a Pána průvodem po hradním nádvoří do Getsemanské zahrady, která bude připravena v kostele Všech svatých. Po skončení obřadů proběhne v tomto kostele také půlhodinová společná adorace pod vedením katedrálního faráře.

Velký pátek – Obřady – 3. dubna 2015 od 18.00 hodin

Obřadům, při kterých jsme spolu s celou Církví uváděni do tajemství utrpení a smrti Pána Ježíše Krista, bude v katedrále předsedat pan kardinál. Během obřadů budou provedeny Janovy pašije Františka Holíka v úpravě Zdeňka Pololáníka a vedle improperií a lidového zpěvu zazní také Saety, tradiční andaluské velkopáteční zpěvy. Herec Tomáš Töpfer bude předčítat úryvky z díla Peri Pascha, které napsal kolem roku 170 po Kristu biskup Melitón ze Sard. Po velkopátečních obřadech zazní v katedrále Stabat Mater G. B. Pergolesiho v podání dívčího sboru Bubureza.

Velikonoční vigilie – 4. dubna 2015 od 20.30 hodin

Liturgii Velké noci, v níž křesťané od pradávna slaví Ježíšovo vítězství nad smrtí, bude v katedrále předsedat kardinál Dominik Duka OP. Během obřadů slavených podle starobylé tradice zazní biblická čtení v hlavních světových jazycích a bude udělena svátost křtu a biřmování katechumenům, kteří o to projeví zájem.

Neděle Zmrtvýchvstání Páně – 5. dubna 2015 od 10.00 hodin

Při dopolední pontifikální mši svaté sloužené panem kardinálem bude proveden pro připomínku křtu výkrop lidu křestní vodou. Mše sv. bude zakončena Apoštolským požehnáním, které pan kardinál udělí jménem Římského velekněze. Při liturgii zazní Missa Solennis in C pro Festo Resurrectionis od Jakuba Jana Ryby. Novodobá premiéra tohoto díla bude uvedena při příležitosti 250. výročí narození a 200. výročí úmrtí tohoto skladatele.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)