Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Happening v centru Prahy připomněl velikonoční události

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 3. dubna 2015 20:12
Happening v centru Prahy připomněl velikonoční události

Pozvánka na velkopáteční happening
Autor: ctenibible.cz

Praha - Poslední pozemské chvíle života Ježíše Krista počínaje jeho večeři s apoštoly až po jeho smrt na kříži, křesťany vykládanou jakou vykupitelskou, připomnělo dnes pouliční vystoupení v centru Prahy. Jeho organizátoři tak již poněkolikáté pozvali širokou veřejnost ke společné připomínce podstaty Velikonoc. Průvodu, který směřoval ze Staroměstského náměstí k náměstí Jungmannovu, přihlížely desítky lidí. Na několika zastaveních poslouchali vyprávění o Ježíšově poslání.

V průvodu hudebníků, performerů a dalších účastníků byla nesena symbolická rakev s trnovou korunou a kyticí růží. Na ní se při zastaveních nabízelo ve sklenicích víno a chléb symbolizující krev a tělo páně podobně jako při mši. Na rozdíl od situace v kostele ale při průvodu hrála pohřební kapela. Lidé se k průvodu přidávali a došli až k soše Josefa Jungmanna, kde se konalo veřejné čtení biblického pašijového příběhu. 

Pražský velkopáteční happening se konal poprvé před čtyřmi lety ve spolupráci performera Jakuba Gottwalda, produkční Kristýny Hejlkové a kazatele se překladatele Alexandra Fleka, iniciátora projektu Bible 21. Tento nový překlad bible vyšel po patnáctiletém úsilí v roce 2009 s cílem přinést biblické texty v současném jazyce. Překladatelé jsou převážně z protestantského prostředí.

Dnešní akce se konala v rámci projektu Celonárodní čtení Bible, které Nadační fond Bible 21 již posedmé uspořádal v desítkách měst a obcí po celé ČR. Cílem je připomenout si smysl Velikonoc a upozornit na bibli jako společné kulturní a duchovní dědictví. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)