Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavní vítali v Jeruzalému svatý oheň

Ze světa / vlu / ČTK / 11. dubna 2015 18:49
Pravoslavní vítali v Jeruzalému svatý oheň

Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Jeruzalém/Moskva - Nesčetné davy ortodoxních věřících dnes tradičně zaplavily Jeruzalém, aby se zúčastnily starobylého rituálu svatého ohně, který je vyvrcholením pravoslavných Velikonoc. Desetitisíce poutníků se tísnily před Chrámem Božího hrobu, v uličkách i branách Starého města.

Na obřad sestoupení svatého ohně se každoročně snaží do Chrámu Božího hrobu dostat tisíce domácích i zahraničních křesťanů. Prastará tradice velí, aby o velikonoční sobotě v poledne vešel pravoslavný patriarcha do Kuvuklie - kapličky s údajným Kristovým hrobem uprostřed chrámu -, odříkal zvláštní modlitby a setrval v rozjímání. Zástupy věřících v setmělém chrámu přitom nepřetržitě hlasitě opakují "Kyrie eleison", tedy "Pane, smiluj se". Poté z hlubin svatého hrobu zazáří svatý oheň, který zažehne lampičky s olivovým olejem umístěné na okraji. Patriarcha zapálí dva svazky 33 svící (podle Kristových let) a začne rozdělovat svatý oheň davu poutníků. Dopravuje se rovněž do Řecka a dalších ortodoxních zemí.

Rituál svatého ohně, který symbolizuje věčnost, mír a obrození, se v jeruzalémském chrámu opakuje v nezměněné podobě už přes 1200 let. Vzhledem k davové účasti věřících, otevřenému ohni a jedinému východu z chrámu, do něhož se vtěsná až 10.000 lidí a k němuž nemohou úzkými dlážděnými uličkami projet sanitky, je mimořádně riskantní akcí. Zaznamenáno bylo nicméně dosud jediné velké neštěstí s mnoha oběťmi, a to v roce 1834. Tehdy podle anglického cestovatele Roberta Curzona vypukla mezi přítomnými poutníky panika a v tlačenici těch, kdo se zoufale snažili dostat ven z chrámu, bylo několik set lidí ušlapáno nebo se udusilo k smrti. 

Preventivním opatřením proti vzniku požáru a vypuknutí zmatku je v současnosti omezení počtu účastníků rituálu. Vstupenky se rozdělují podle určitých kvót řecké ortodoxní, arménské, koptské a syrské ortodoxní církvi. Početné bylo podle ruských médií také zastoupení poutníků z postsovětských zemí, mezi nimiž byl i šéf ruských státních železnic a blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimir Jakunin, mnohonásobný krasobruslařský šampión Jevgenij Pljuščenko, přední ruští politici, podnikatelé a duchovní. "Naše víra je pravá, naše víra je pravoslavná," skandovali věřící.

Podle některých se ovšem jedná o podvod, například v roce 2005 v živém vysílání řecké televize historik náboženství Michael Kalopoulos namočil několik svící v bílém fosforu. Svíce se zhruba po dvaceti minutách samovznítily, díky vznětlivé vlastnosti bílé fosforu při kontaktu se vzduchem.

Mezi tisíci věřícími bude i prezident Vladimir Putin

Složitý obřad byl také pozorně sledován na obrazovkách v pravoslavné velmoci, Rusku. Svatý oheň z Jeruzaléma má dnes v noci ruská delegace přepravit na moskevské letiště, odkud se rozveze do ruských regionů, včetně anektovaného Krymu. Objevit se má podle serveru newsru.com i na vojenských lodích Černomořské flotily.

V ruských chrámech se slavnostní bohoslužby odehrají během noci na neděli. V prvním chrámu země, moskevské katedrále Krista Spasitele, bude bohoslužbu sloužit patriarcha Kirill, a mezi tisíci věřícími bude i prezident Vladimir Putin. Na pořádek a bezpečí v metropoli má při této příležitosti dohlížet na 10.000 policistů.

Patriarcha ve velikonočním poselství vyzval věřící, aby byli hodni být potomky vítězů Velké vlastenecké války, jak Rusové říkají boji sovětské amády s nacistickým Německem. Sjednocení milionů srdcí, odhodlaných bránit Rusko, vede podle Kirilla k zázrakům, nevysvětlitelným pouhou logikou, a vyzbrojuje národ obrovskou duchovní silou, kterou nezlomí žádné pohromy ani nepřátelé.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)