Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 65 lety přepadli komunisté kláštery a internovali tisíce řeholníků. Začala likvidace řádů

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 12. dubna 2015 16:07
Před 65 lety přepadli komunisté kláštery a internovali tisíce řeholníků. Začala likvidace řádů

Klášter premonstrátů s kostelem Narození Panny Marie v Želivě.
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Před 65 lety, v noci ze 13. na 14. dubna 1950, začala takzvaná Akce K zaměřená na likvidaci klášterů a církevních řádů. Byl to jeden z nejtvrdších úderů komunistické moci proti církvi v tehdejším Československu. Po komunistickém převratu z února 1948 záleželo totalitní moci zejména na potlačení vlivu římskokatolické církve, která pro ni představovala jednoho z hlavních ideových odpůrců. Svého cíle chtěla nová moc dosáhnout i pomocí zničení katolických řeholních společenství. 

V noci na 14. dubna 1950 se odehrála první přímá část akce, a to zásah proti mužským řeholním řádům. Pro první noc, během které byly přepadeny a zlikvidovány kláštery, se vžilo též pojmenování Bartolomějská noc. Druhý zásah byl proveden v noci z 27. na 28. dubna a třetí fáze, zaměřená na ženské kláštery, následovala na podzim 1950. Podle údajů České biskupské konference bylo celkově postiženo 247 klášterů mužských a 670 ženských s 2528 řeholníky a 11.896 řeholnicemi. Mnichy a později i řádové sestry soustředila Státní bezpečnost do několika předem určených centralizačních a internačních klášterů. Mnozí z nich se postupem času ocitli ve věznicích a pracovních táborech. Roku 1989 a pádu komunistického režimu se dočkalo zhruba 3500 řeholnic a méně než tisíc řeholníků. 

O Akci K byl natočen dokument České televize.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)