Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Od úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka uplyne pět let

Domácí zpravodajství / MiH / Ado.cz / 13. dubna 2015 18:23
Od úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka uplyne pět let

Kardinál Tomáš Špidlík
Autor: Wikipedia.org

Velehrad - Ve čtvrtek 16. dubna uplyne pět let od úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ. Bohoslužbu k tomuto výročí bude v sobotu 18. dubna od 9.00 hodin ve velehradské bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje celebrovat olomoucký světící biskup Josef Hrdlička s ostatními kněžími.

Kardinál Špidlík patřil k nejvýznamnějším českým teologům žijícím v zahraničí. Narodil se 17. prosince 1919 v Boskovicích. V roce 1940 vstoupil do jezuitského noviciátu a kněžské svěcení přijal v holandském Maastrichtu 22. srpna 1949. Vyučoval na římských univerzitách. Zemřel 16. dubna 2010 v Římě.

Kardinál Špidlík je považován za světově proslulého znalce spirituality křesťanského Východu, propagátora české kultury a duchovního otce. Papež Jan Pavel II. jej v roce 2003 jmenoval kardinálem pro jeho celoživotní úsilí ve studiu a praktické službě pro jednotu křesťanů. Je považován za teologa nerozdělené církve.

Myšlenky a moudrost kardinála Špidlíka představil desetidílný cyklus přednášek Krásné slovo otce Špidlíka, jenž byl natočen v letech 1994–1995 Studiem Velehrad Olomouc pro Centrum Aletti. Jeho život a poslání v obrazech může v mozaikách P. Marka I. Rupnika SJ objevit každý návštěvník velehradské baziliky na sarkofágu za hlavním oltářem baziliky, kde odpočívá i tělo tohoto významného českého teologa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)