Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Život a dílo sv. Anežky České shrnuje nová obsáhlá monografie

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 18. dubna 2015 12:44
Život a dílo sv. Anežky České shrnuje nová obsáhlá monografie

Vyobrazení Anežky České v Oseckém lekcionáři z konce 13. stol.

Praha - Své celoživotní bádání o životě a díle přemyslovské princezny a pozdější světice Anežky České shrnula ve čtyřsetstránkové monografii historička umění Helena Soukupová. Knihu Svatá Anežka Česká - Život a legenda vydává nakladatelství Vyšehrad také jako připomínku loňského 25. výročí Anežčina svatořečení a doprovází ji tři stovky ilustrací. 

Nový životopis světice a patronky českého národa přináší souhrnný pohled na Anežčin život, dílo a spiritualitu, stejně jako na její "druhý život" v legendách a historické paměti od středověku až po moderní dobu, sdělila ČTK za nakladatele Denisa Novotná. Historička umění Helena Soukupová se věnuje Anežskému klášteru v Praze a osobnosti sv. Anežky České už řadu let. V monografii odhaluje nové skutečnosti, například přesné datování vzniku Anežčiny legendy a současně představuje všechny její varianty. 

Kniha českou světici představuje jako cílevědomou a důslednou zastánkyni základních pilířů františkánské spirituality: služby bližnímu a naprosté chudoby. Pro její zachování neváhala podstoupit nejeden spor i s papežskou kurií. Její příběh se propojuje s pohnutou historií kláštera Na Františku. 

Autorka knihy Helena Soukupová se zaměřuje na středověk, zvláště na architekturu žebravých řádů ve 13. a 14. století s přesahem do kulturní historie. V letech 1990 až 2003 učila na Katedře dějin umění a estetiky Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Je autorkou obsáhlé monografie Anežský klášter v Praze (1989, 2011), spoluautorkou výstavy a katalogu Svatá Anežka Česká, princezna a řeholnice (2011) a podílela se na sborníku Svatá Anežka Česká a velké ženy její doby (2013). 

Nejmladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. se mohla stát manželkou několika významných evropských státníků, místo toho ale Anežka zvolila dobrovolnou chudobu a péči o potřebné. Proslula milosrdenstvím a již současníci ji pro její dobrotu označovali za svatou. Svatořečení se ale Anežka Přemyslovna, jedna z tradičních zemských patronů, dočkala až více než 700 let po své smrti 

Její svatořečení bylo spojeno s převratnými změnami konce roku 1989. Kanonizace se konala jen pár dní předtím, než v Praze začala sametová revoluce a mnoho lidí věří, že cestu ke svobodě českému národu pomohla otevřít i Anežčina ochranitelská ruka. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)