Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nedělní akce Všichni jsme lidi odmítne antisemitismus

Domácí zpravodajství / juml / icej.cz / 18. dubna 2015 13:11
Nedělní akce Všichni jsme lidi odmítne antisemitismus

Program akce Všichni jsme lidi
Autor: icej.cz

Praha - Dvanáctého ročníku akce „Kulturou proti antisemitismu“ se v neděli 19. dubna 2015 v Praze zúčastní desítky českých a německých středoškoláků, kteří symbolicky převezmou štafetu historické paměti od židovských obětí nacistické genocidy.

Spolu se stovkami dalších občanů vyjdou ve 14 hodin z náměstí Franze Kafky (u Staroměstského nám.) na „Pochod dobré vůle“, který se zastaví na Palachově náměstí před Rudolfinem k pietní vzpomínce na oběti šoa. Poté zamíří do Valdštejnské zahrady, kde od 15 hodin následuje veřejné shromáždění s bohatým společenským a kulturním programem.

Letos si připomínáme 70 let od konce druhé světové války a živých svědků oněch tragických událostí valem ubývá. „Hovoří se o tom, že letos možná zažíváme poslední kulaté výročí konce války, na kterém ještě promluví přímí pamětníci,“ říká Mojmír Kallus, předseda pořádajícího Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ).

Podle něj jde o to, zda jsme schopni se z historie poučit. „Se znepokojením sledujeme celkovou radikalizaci společnosti, a zejména stále silnější vlnu nepřátelské propagandy namířené proti Židům. Považujeme za alarmující, že Židé se dnes v řadě zemí Evropy opět necítí bezpečni,“ vysvětluje Kallus.

Cílem tradiční veřejné akce pořádané při příležitosti dne památky obětí šoa (hebrejsky jom ha-šoa) je mobilizovat občany, kterým není tento vývoj lhostejný. Shromáždění podpoří herci Jan Potměšil, Jaroslava Kretschmerová a Lenka Sedláčková, pozvání přijali místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, ministr kultury Daniel Herman a izraelský velvyslanec Gary Koren. Hudebně program doprovodí izraelské jazzové duo Yinon Muallem & Guy Mintus. Jeho vrcholem bude přednes zdramatizovaných úryvků z knihy Eriky Bezdíčkové „Moje dlouhé mlčení“ a rozhovor moderátorky Českého rozhlasu Veroniky Sedláčkové s dvěma pamětníky, Dagmar Lieblovou a Tomanem Brodem, kteří zformulují své poselství mladé generaci.

V pochodu půjdou symbolicky i někteří zmizelí sousedé, a to díky iniciativě českých a německých žáků, kteří se seznámili s osudem židovských spoluobčanů ze svého rodného města a přinesou s sebou jejich portréty. Účast žáků zajišťuje česká a německá pobočka ICEJ, které se dlouhodobě věnují prevencí předsudků a rasismu mezi mládeží.

 

Akce „Kulturou proti antisemitismu“ se koná pod záštitou místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky, ministra kultury Daniela Hermana a primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové. Dále ji podpořil Česko-německý fond budoucnosti, Nadace Konrada Adenauera a Židovské muzeum v Praze.

 

Další podrobnosti a aktuality naleznete na stránkách www.vsichnijsmelidi.cz a na facebooku Kulturou proti antisemitismu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 52)