Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 25 lety zahájil papež Jan Pavel II. návštěvu Československa

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 20. dubna 2015 14:57
Před 25 lety zahájil papež Jan Pavel II. návštěvu Československa

Papež Jan Pavel II.
Autor: Flickr.com / Dennis Jarvis / Creative Commons

Praha - Na pozvání prezidenta Václava Havla a kardinála Františka Tomáška přiletěl papež Jan Pavel II. před 25 lety, 21. dubna 1990, na dvoudenní návštěvu ČSFR. Československo se tak po Polsku stalo druhou zemí bývalého východního bloku, kterou Jan Pavel II. navštívil.

Pouť Jana Pavla II. se v roce 1990 stala symbolem změn, kterými tento region v oblasti náboženských svobod a vztahu mezi církvemi a státem procházel. Konkrétně mezi Prahou a Vatikánem byly kontakty po celé poválečné období nejhorší ve srovnání s ostatními východoevropskými zeměmi. Posun přišel až těsně před papežovou návštěvou, kdy se Československo stalo čtvrtým státem Varšavské smlouvy, který obnovil vztahy se Svatým stolcem.

Při své první návštěvě se papež setkal s vysokými církevními představiteli země a poté na Letné sloužil mši, během níž pronesl kázání v češtině. Druhý den pobytu strávil papež na moravském Velehradě a na Slovensku.

Papež Jan Pavel II. poté ještě navštívil Českou republiku v květnu 1995 a v dubnu 1997. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)