Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Zvolenský: Nebyl jsem Bezákův kat, Vlk mu prý svou angažovaností uštědřil pohlavek

Ze světa / vlu / ČTK / 23. dubna 2015 16:07
Arcibiskup Zvolenský: Nebyl jsem Bezákův kat, Vlk mu prý svou angažovaností uštědřil pohlavek

Arcibiskup Stanislav Zvolenský při mši na společném zasedání České biskupské konference a Konference biskupů Slovenska ve Vranově u Brna
Autor: Tisk.cirkev.cz / Peter Zimen a Vít Kobza

Bratislava - Bratislavský arcibiskup a předseda Konference biskupů Slovenska Stanislav Zvolenský považoval za vhodné vysvětlit, že nenese odpovědnost za kontroverzní odvolání trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Toho nedávno díky snažení českého kardinála Miloslava Vlka přijal papež František při osobní audienci. Příštího papežova rozhodnutí se Zvolenský nebojí, nemíní však vyslyšet výzvy, aby sám odstoupil.

"Uvědomuji si, že to mnozí označí za alibismus, ale dovolte mi zopakovat ještě jednou, že Róberta Bezáka jsem neodvolal ani já, ani Konference biskupů Slovenska. Na to nikdo z nás prostě nemá pravomoc. Já jsem nebyl Bezákovým 'šéfem', ani 'katem', ačkoliv to někteří stále opakují," řekl Zvolenský podle serveru Webnoviny.sk. "Bezák byl odvolaný rozhodnutím nejvyšší autority. Já jsem o jeho odvolání nežádal," dodal.

Podle Zvolenského ale Bezák nebyl odvolán bezdůvodně. Zatímco slovenští biskupové rozhodnutí Římu respektovali, vše se podle něj zkomplikovalo tím, že Bezák své odvolání neakceptoval.

Rozkol mezi slovenskými věřícími kvůli této věci je bolestný, "ale nepovažovali jsme za vhodné, abychom se ze Slovenska angažovali takovým způsobem, jakým to učinil například pan kardinál Vlk", zdůraznil Zvolenský podle serveru. To, že Vlk zařídil Bezákovi audienci u nynějšího papeže, označil za překvapení. Nemá však prý žádný důvod se zlobit, ani se obávat příštího papežova rozhodnutí o Bezákovi, "i kdyby hned Bezáka jmenoval na mé místo".

Slovenští biskupové se podle Zvolenského pokoušeli s Bezákem komunikovat, avšak ten prý ztratil zájem, když se za něj nepostavili. To museli respektovat, stejně jako Bezákovo odmítnutí nabídky hmotného zabezpečení. "Nebyla to snaha si jej koupit. To by bylo nejen ostudné, ale samozřejmě i nedosažitelné. To je každému jasné. Ostuda by však byla, kdybychom se mu alespoň nepokusili nabídnout prostředky na živobytí," řekl.

Přál by si, aby Bezákovo přijetí u papeže vedlo k něčemu dobrému a k uklidnění, namísto nekonečných hádek, kdo v případu sehrává roli hrdiny a kdo zlosyna. Kardinál Vlk mu prý svou angažovaností uštědřil pohlavek, ale rád jej snese, pokud se tím otevře příležitost urovnat spor pro dobro věřících.

Zvolenského tříleté období v čele biskupské konference má skončit letos na podzim.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)