Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Oběti masakru Arménů v Turecku byly svatořečeny. Šlo po staletích o první kanonizaci

Ze světa / kir / ČTK / 24. dubna 2015 12:03
Oběti masakru Arménů v Turecku byly svatořečeny. Šlo po staletích o první kanonizaci

Vyobrazení sv. Řehoře z Nareku (nejvýznačnějšího autora arménské literatury)na rukopisu z roku 1173
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Jerevan - Všech 1,5 milionu obětí krvavých masakrů z let 1915-23, při nich osmanští Turci masově vyvražďovali Armény, včera hlava arménské apoštolské církve Garegin II. prohlásila za svaté. Třiadvacátý duben bude zároveň v Arménii připomínán jako Den svatých mučedníků, kteří padli v době genocidy Arménů za vlast a víru. Ceremoniálu kanonizace přihlížely delegace koptské, syrské, etiopské, indické a ruské pravoslavné církve.

Oběti masakrů se podle jerevanského tisku staly svatými kolektivně, nikoli jednotlivě. Arménská apoštolská církev, jedna z nejstarších křesťanských církví na světě, svatořečením tradičně šetří. Tato kanonizace je podle agentury Armenpress první po několika stovkách let. Arménie přijala křesťanskou víru jako státní náboženství v roce 301 jako první země světa. Církev má historicky 700 svatých, z nichž bylo dosud 63 Arménů.

Před hlavními vzpomínkovými akcemi, plánovanými na pátek, dnes arménští politikové a zahraniční hosté uctili odkaz obětí staleté tragédie na Globálním fóru proti zločinu genocidy, které se konalo v Jerevanu. Do Jerevanu přijel též ruský prezident Putin a jeho francouzský protějšek Holland. Českou republiku zastupuje místopředseda Senátu Zdeňek Škromach. Místní média zaujala jeho slova: "Žijeme v těžké době, kdy některé státy stále řinčí zbraněmi," citovala z jeho projevu agentura Arminfo. Světové společenství musí podle senátora usilovat o to, aby s vědomím historického odkazu dokázalo zabránit podobným zločinům proti lidskosti, jakým bylo vyvražďování Arménů.

Arménský prezident Serž Sargsjan na konferenci řekl, že "nejlepším lékem pro potomky viníků genocidy je neselhávající paměť". S narážkou na oficiální stanovisko Turecka, které tezi o genocidě odmítá, Sargsjan prohlásil, že památku obětí by měli uctít jak potomci obětí, tak viníků. "Cestou k usmíření není popírání, ale vzpomínka," řekl prezident. 

Jako genocidu uznává tragický válečný osud Arménů kromě Arménie dalších 22 zemí světa, například Německo, Itálie, Francie, Kanada nebo Rusko. Před připomínkou stého výročí hovořil o vyvražďování Arménů jako o genocidě i papež František. Česká republika oficiálně termín genocida neužívá, přestože prezident Miloš Zeman loni tento výraz při návštěvě Sargsjana v Česku použil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)