Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Putování Palladia země české Prahou připomene výročí konce války

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 27. dubna 2015 17:27
Putování Palladia země české Prahou připomene výročí konce války

Palladium země české
Autor: Tisk.cirkev.cz

Praha - Na bohoslužbu v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, která v úterý 5. května od 17.30 hodin připomene 70. výročí konce 2. světové války, naváže putování Palladia země české Prahou. Prostřednictvím obrazu staroboleslavské madony, který je po staletí jedním ze symbolů české státnosti, budou moci věřící Panně Marii děkovat za dar míru.

„Vzácný reliéf, kterému se klaněli králové i papežové, sahá podle legend svým původem až do prvního tisíciletí. Palladium prožívalo všechna dramata českých dějin. Jeho šrámy vyprávějí o válkách, loupežích a lynčování. Druhou světovou válku přečkalo v úkrytu a zmizelo i po nástupu komunismu. V 50. letech bylo nejprve ´uvězněno´ na StB a pak uloženo do sejfu Národní banky. Palladium bylo svědkem bojů za dobro, svobodu a spravedlnost,“ vysvětluje kardinál Dominik Duka.

Hlavním městem prošlo Palladium také loni v předvečer svátku sv. Václava, kdy to bylo poprvé od roku 1945. Po osvobození putovalo Palladium po pražských kostelech, kdy mohli lidé děkovat za konec války a ochranu Panny Marie. Také 70 let po válce bude nyní staroboleslavský reliéf přítomen postupně v devíti kostelech zasvěcených národním patronům. Lidé se s ním budou moci setkat nejprve v katedrále sv. Víta, další dny také v kostele sv. Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně, v kostele sv. Ludmily, sv. Václava, sv. Vojtěch, sv. Prokopa, sv. Anežky České, sv. Jana Nepomuckého Praha-Košíře a v kostele Panny Marie před Týnem.

Palladium země české je malý kovový reliéf ze 14. století legendou spjatý se sv. Václavem, kněžnou Ludmilou a sv. Cyrilem a Metodějem. Reprodukuje ikonografický typ Svatovítské madony. Do Staré Boleslavi k uctění sv. Václava a Palladia putovali v minulosti mnozí čeští panovníci, především český král a císař římský Karel IV., který na víře v Krista a úctě k Matce Boží a svatým mučedníkům budoval duchovní a společenské základy českého státu a celé říše. Reliéf byl 18. srpna 1609 za vlády Rudolfa II. prohlášen ochranným obrazem české země. Největší slávu zažil v 17. a 18. století, kdy o něj pečoval jezuitský řád. Lidé do Staré Boleslavi ovšem putují dodnes. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)