Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svatý Kopeček u Olomouce oslaví dvacet let od papežské návštěvy

Domácí zpravodajství / MiH / Ado.cz / 28. dubna 2015 7:11
Svatý Kopeček u Olomouce oslaví dvacet let od papežské návštěvy

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce
Autor: Wikipedia.org / Tom. Hanek / Creative Commons

Olomouc - Dvacet let letos uplyne od pobytu papeže Jana Pavla II. v Olomouci a na Svatém Kopečku. V pořadí druhá papežská návštěva českých zemí se uskutečnila ve dnech 20.–22. května 1995 a vyvrcholila bohoslužbou na letišti v Neředíně, při které byli svatořečeni bl. Zdislava z Lemberka a bl. Jan Sarkander; dalším bodem programu bylo setkání s mládeží na Svatém Kopečku. Letošních oslav se zúčastní mimo jiné někdejší papežův sekretář a dnes krakovský arcibiskup, kardinál Stanisław Dziwisz.

Výroční oslavy budou zahájeny v sobotu 16. května ve svatokopecké bazilice koncertem Václava Hudečka a poté adorací vedenou vysokoškolskými studenty z Vysokoškolského katolického hnutí při Univerzitě Palackého Olomouc. Během slavnostní nedělní liturgie 17. května bude v bazilice Navštívení Panny Marie uložen ostatek sv. Jana Pavla II. Bohoslužbu bude slavit někdejší osobní papežův sekretář kardinála Stanisław Dziwisz, krakovský arcibiskup. Slavnost se koná pod záštitou a za účasti olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

U příležitosti letošního výročí bude rovněž vydán sborník příspěvků pamětníků, který zůstane trvalou vzpomínkou na olomoucké setkání s Janem Pavlem II. Do publikace byly zařazeny příspěvky např. emeritního rektora UP Olomouc Josefa Jařaba, emeritních profesorů UP Olomouc Františka X. Halase (bývalého velvyslance ve Vatikánu) a Jiřího Fialy nebo texty olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, světícího biskupa Josefa Hrdličky, bývalého duchovní správce svatokopecké farnosti P. Jakuba Berky, OPraem., regionálního historika a bibliofila Bohuslava Smejkala, bývalého primátora Olomouce Ivana Kosatíka a dalších osobností z řad duchovního a veřejného života a farníků.

Připravuje se také komorní výstava fotografií s tématem „Putování“, která představí cesty poutníků za Janem Pavlem II. Snímky byly pořízeny Jindřichem Štreitem, Vladislavem Galgonkem pro ČTK a Tomášem Vážanem v letech 1979, 1985, 1990 a 1995. Výstava bude putovat po olomouckých kostelech a na závěr se zastaví i v Arcibiskupském paláci v Olomouci.

Bližší informace o programu naleznete na www.slavnostnakopecku.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)