Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Při násilnostech kvůli křesťanské sektě v Angole zahynulo podle opozice přes tisíc lidí

Ze světa / vlu / ČTK / 28. dubna 2015 12:24

Luanda - Přes tisíc civilních obětí si v Angole vyžádaly násilnosti z minulého týdne, při kterých se policie střetla se stoupenci křesťanské sekty hlásající konec světa. Dnes to podle agentury Reuters oznámil opoziční Národní svaz pro úplnou nezávislost Angoly (UNITA), který tak zpochybnil oficiální policejní údaj o třinácti zabitých civilistech. K bilanci se dosud nevyjádřila žádná nezávislá organizace, zatímco vládní úřady odmítly nový údaj komentovat.

Sektu Světlo světa, která letos 31. prosince očekává pozemskou apokalypsu a jejíž asi 3000 členů vyzývá k životu v ústraní, považuje angolská vláda za nelegální skupinu. Podle úřadů policie minulý týden na západě země uskutečnila razii, při které zahynulo 13 členů sekty a devět členů bezpečnostních jednotek. Policie tvrdí, že zabití sektáři byli odstřelovači pracující pro vůdce náboženské skupiny Josého Kalupeteku.

"Informace, které máme, ukazují na předběžnou bilanci 1080 zabitých civilistů. Muži, ženy, staří lidé a děti," uvedl v prohlášení Raul Danda, který je předsedou parlamentní frakce UNITA. Spekulace o mnohem vyšším počtu obětí, než jaký je oficiálně udáván, se už objevily bezprostředně po policejní akci.

Na násilnostech podle vládního Lidového hnutí za osvobození Angoly (MPLA) prezidenta Josého Eduarda dos Santose nese část viny i UNITA, ten ale jakoukoli odpovědnost odmítá. 

Vůdce sekty Kalupeteka byl při razii zadržen a nyní je v policejní vazbě. Jeho právník tvrdí, že s ním od té doby nemá žádný kontakt.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)