Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hradecký kraj jedná s církví o pozemcích pro zónu Kvasiny

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 30. dubna 2015 16:32
Hradecký kraj jedná s církví o pozemcích pro zónu Kvasiny

Areál Škody auto v Kvasinách bude rozšířen na pozemcích od církve
Autor: Wikipedia.org / Karelj Karelj / Wikimedia Commons

Hradec Králové - Královéhradecký kraj chce od katolické církve získat pozemky nutné pro vybudování průmyslové zóny Solnice-Kvasiny na Rychnovsku. Církev v lokalitě drží přes pět hektarů parcel. Dnes o jejich prodeji jednal hejtman Lubomír Franc s královéhradeckým biskupem Janem Vokálem, řekla ČTK mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Zóna má mít celkem 51 hektarů a stát a kraj by do jejího vybudování měly vložit až 731 milionů korun. V zóně by měli sídlit hlavně subdodavatelé rostoucího závodu automobilky Škoda Auto v Kvasinách.

"Z naší dnešní schůzky s panem biskupem jasně vyplynulo, že obě strany, jak kraj, tak biskupství, mají velký zájem o to, dojít ke vzájemné shodě. Všechny podmínky teď budou předmětem dalších jednání," uvedl hejtman Franc. O získání pozemků v zóně kraj jedná delší dobu a s řadou vlastníků se již dojednal smlouvy o budoucích smlouvách kupních.

Církev v budoucí zóně historicky vlastní pozemky o rozloze a 0,4 hektaru a dalších 4,8 hektaru získá v rámci církevních restitucí. "Převod těchto pozemků již byl ze strany Státního pozemkového úřadu na církev potvrzen, teď probíhá administrace na katastrálním úřadu," uvedla mluvčí. Dodala, že cena pozemků zatím nebyla stanovena a bude předmětem dalších jednání.

Celkové veřejné investice do regionu Solnice-Kvasiny by mohly dosáhnout až tří miliard korun. Vedle investic do průmyslové zóny jde například o vybudování obchvatů Častolovic, Rychnova nad Kněžnou, Domašína či Solnice. Podpory se dočká také rekonstrukce SPŠ a VOŠ v Rychnově nad Kněžnou či obnova zdravotnického vybavení rychnovské nemocnice.

Škoda Auto investuje do zvýšení výroby svého kvasinského závodu přes sedm miliard korun. V závodě má postupně vzniknout 1300 nových pracovních míst a návazně asi 400 míst mezi regionálními dodavateli. V budoucích plánech má automobilka celkové investice do závodu až 13 miliard korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)