Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev v královéhradecké diecézi restituovala již 3800 hektarů pozemků

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 30. dubna 2015 17:20
Církev v královéhradecké diecézi restituovala již 3800 hektarů pozemků

Ilustrační foto: katedrála Svatého Ducha v Hradci Králové
Autor: Wikipedia.org / ŠJů / Creative Commons

Hradec Králové - Římskokatolická církev v královéhradecké diecézi dosud získala v tzv. církevních restitucích zhruba 3800 hektarů pozemků, z toho téměř 2000 hektarů již bylo vloženo do katastru nemovitostí. Největší rozlohu tvoří lesy, asi 2400 hektarů. Církev také získala zpět kolem 700 hektarů polí, zbytek připadá na ostatní plochy a pozemky, řekl ČTK mluvčí králohradeckého biskupství Lukáš Peška. 

Nejvýznamnější vrácené nemovitosti tvoří lesní celky okolo Chrasti a Vortové na Chrudimsku, bývalý majetek biskupství. "Převzali jsme také tři zemědělské budovy bez čísla popisného nebo evidenčního a jednu budovu hájovny," uvedl Peška. Jaký podíl vydaný majetek tvoří na celkově nárokovaném si netroufal odhadnout. 

Movité věci, například obrazy, sochy, knihy či vybavení kostelů, dosud biskupství nedostalo, některé případy řeší soud. Církev požádala například o sochu Dva lotři z Kalvárie od Ignáce Rohrbacha a obraz Arnošta z Pardubic před soškou Panny Marie Staroboleslavské, které se nacházejí ve Východočeském muzeu v Pardubicích, o malovaná dvířka sanktuáře s klečící postavou anděla umístěné v Regionálním muzeu v Chrudimi či o sousoší pozdně gotické Madony s Ježíškem na konzole z Regionálního muzea v Litomyšli. 

Podle svého dřívějšího vyjádření biskupství neplánuje, že získané nemovitosti prodá, naopak se bude snažit jejich hodnotu uchovat. Lesní pozemky z celé diecéze bude spravovat společnost s ručením omezeným, kterou biskupství nově založilo. Výtěžek z hospodaření by měl směřovat i na platy duchovních. 

O své majetky požádaly i církevní řády. Pražská provincie Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele, řád redemptoristů, získala od státu v církevních restitucích 12 pozemků o celkové výměře 11.527 metrů čtverečních. Tvoří okolí Poutního domu v areálu kláštera Dolní Hedeč na Hoře Matky Boží, jenž stojí nad městem Králíky. Budova sloužící k ubytování poutníků a turistů už redemptoristům patří. V církevních restitucích se letos vrátily Kongregaci Milosrdných sester svatého Karla Boromejského i budovy Domova pro seniory ve Sloupnici. Pro chod zařízení se nic nezměnilo. 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)