Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Studenti z Hořic tvoří pro Kostnici šestitunovou sochu k Husovu výročí

Kultura / vlu / ČTK / 11. května 2015 15:26
Studenti z Hořic tvoří pro Kostnici šestitunovou sochu k Husovu výročí

Jan Hus na hranici (Iluminace Jenského kodexu)
Autor: repro Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Hořice (Jičínsko) - Studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích pracují na třímetrové soše, která připomene letošní 600. výročí upálení Jana Husa. Umístěna bude v německé Kostnici, kde byl Hus 6. července 1415 upálen. Odhalení sochy je naplánováno při vzpomínkové akci na mučednickou smrt českého kazatele. ČTK to dnes řekl ředitel hořické sochařské školy Josef Moravec.

Šestitunová socha z hořického pískovce má tvar kalichu, základní siluetou je kvádr o straně jeden metr. Tam, kde se kalich drží, jsou plameny. "Autorka i zastupitelé Kostnice v tom pochopili onu symboliku a chtějí nové nazírání na Husa, ten jeho obsah držet v kalichu. Kdyby ho chtěl někdo rozlít, tak by se popálil," uvedl k poselství pomníku Moravec. Kostničtí si podle něj ve škole vybírali z několika návrhů.

Autorkou návrhu pomníku je studentka školy Adéla Kačabová. Studenti na díle pod vedením akademické sochařky Dagmar Štěpánkové pracují od začátku dubna. Práce by měly skončit do konce června. "V Kostnici by měla socha stát na místě, odkud Hus vyšel na popraviště," uvedl Moravec.

Dílo v hodnotě přibližně 300.000 korun věnuje Kostnici Královéhradecký kraj, který je i zřizovatelem hořické školy.

Kromě pomníku, který poputuje do Kostnice, pracovali či ještě pracují studenti hořické školy i na dalších plastikách s tematikou Jana Husa. Tři díla z Hořic se tak například objeví v Husinci v jižních Čechách, další budou instalována ve Dvoře Králové nad Labem a na pražské Univerzitě Karlově. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)