Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka udělil Svatovojtěšské medaile

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 13. května 2015 17:39
Kardinál Duka udělil Svatovojtěšské medaile

Ilustrační foto: pohled do chóru svatovítské katedrály
Autor: Wikipedia.org / Aconcagua / Creative Commons

Praha - Kardinál Duka včera při příležitosti oslav 86. výročí posvěcení dostavěné katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha udělil Svatovojtěšské medaile Jaroslavě Tröstlové, Rajmundu Jiřímu Treterovi a Heleně Soukupové.

Jaroslava Tröstlová obdržela zlatou Svatovojtěšskou medaili za odvahu vyznávat v době komunistické nesvobody otevřeně svou víru a vést svěřené děti ke křesťanským hodnotám. Tröstlová (1930) studovala učitelský ústav a po absolvování v roce 1948 učila do roku 1978 na základních školách jihočeského venkova (Rychnov u Nových Hradů, Nakolice, Kojákovice, Petříkov). Katolické vyznání, které Jaroslava Tröstlová během totality neskrývala, bylo trnem v oku pro komunistické funkcionáře. V roce 1978 musela „z náboženských a mravních důvodů“ ze školství odejít. Poté až do odchodu na odpočinek pracovala v kotelně závodu Calofrig.

Prof. Jiří Rajmund Tretera OP obdržel zlatou Svatovojtěšskou medaili za přínos k obnově konfesního a kanonického práva. To se dnes opět vyučuje na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, ale stalo se také součástí naší demokratické společnosti. Tretera (1940) je právník, katolický kněz, vysokoškolský pedagog a člen dominikánského řádu. V roce 1962 absolvoval studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a v roce 1967 získal doktorát práv. V následujících letech pracoval jako hospodářský právník ve strojírenských a stavebních firmách a byl též externím vědeckým aspirantem v oboru právních dějin Afriky na Orientálním ústavu ČSAV. Po roce 1970 tajně studoval teologii a roku 1987 vstoupil do dominikánského řádu, kde byl v ilegalitě určen jako vyučující církevního práva na Generálním studiu Dominikánů. V prosinci 1989 byl vysvěcen na jáhna a kněžské svěcení přijal 29. června 1991. Po roce 1990 vyučuje církevní právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Roku 2006 mu byl přiznán titul profesora právních dějin. Je předním českým odborníkem na církevní a konfesní právo a autorem mnoha odborných studií.

Doc. Helena Soukupová obdržela stříbrnou Svatovojtěšskou medaili za celoživotní badatelské úsilí spojené s historií Anežského kláštera a osobností sv. Anežky České, které vyvrcholilo nedávno vydaným skvělým životopisem této světice. Soukupová (1946) je uznávanou historičkou umění se zaměřením na středověkou architekturu žebravých řádů. Po vystudování uměleckoprůmyslové školy v Praze, absolvovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor dějiny umění a klasická archeologie. Pracovala v Národním muzeu, v letech 1990–2003 rovněž přednášela na Katedře dějin umění a estetiky vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Již v době studií se začala věnovat výzkumu Anežského kláštera, který v roce 1989 vyvrcholil vydáním monografie Anežský klášter v Praze. Ve své komplexní monografii o historii Anežského kláštera, vydané ve druhém přepracovaném vydání ve Vyšehradu v roce 2011, Helena Soukupová představila dějiny a význam nejdůležitějšího Anežčina díla. Ve své nejnovější práci Svatá Anežka Česká věnuje pozornost osobnosti přemyslovské princezny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)