Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán vysvětlil papežova slova o Abbásovi jako andělu míru

Ze světa / juml / ČTK / 21. května 2015 9:00
Vatikán vysvětlil papežova slova o Abbásovi jako andělu míru

Palestinský prezident Mahmúd Abbas
Autor: Wikipedia.org / Lawrence Jackson / Wikimedia Commons

Vatikán - Sobotní výrok papeže Františka, který dal palestinského vůdce Mahmúda Abbáse do souvislosti s "andělem míru", vyložil Vatikán jako povzbuzení hlavy římskokatolické církve k pokračování mírového procesu na Blízkém východě. Mezinárodní média se přitom nemohou shodnout, co vlastně papež přesně řekl, vzhledem k tomu, že Vatikán oficiální verzi papežových výroků nevydal.

Agentura AP, která v sobotu oznámila, že papež Abbásovi řekl, že je andělem míru, zprávu v noci na úterý opravila s tím, že ve skutečnosti řekl: "Jste tak trochu andělem míru". Učinil tak poté, co Abbásovi v rámci vzájemného udílení darů předal medailónek, o němž řekl, že představuje "anděla míru ničícího zlého ducha války".

Agentura Reuters se obrátila na vatikánského mluvčího Federica Lombardiho. Ten ale sdělil, že papežova slova neslyšel. Dodal nicméně, že je ale jasné, že František neměl v úmyslu kohokoli urazit, tedy ani Izrael, který Abbásovu návštěvu u papeže kritizoval.

"V každém případě byl smysl podpory mírovým závazkům velmi jasný a já věřím, že dar symbolu anděla míru byl udělen papežem s tímto záměrem," pokračoval Lombardi s tím, že stejný dar od papeže dostali i jiní prezidenti, nejen tedy Abbás. Slovo "anděl" v tomto kontextu znamená "posel", dodal.

Italský deník La Stampa přišel s další verzí papežova výroku. František údajně řekl: "Kéž anděl míru zničí zlého ducha války. Napadlo mě, že možná vy můžete být andělem míru".

Vatikánský rozhlas o 20minutové audienci pouze formálně informoval, že se mluvilo o mírovém procesu s Izraelem. "Zaznělo přání, aby bylo obnoveno přímé vyjednávání mezi stranami s cílem nalézt spravedlivé a trvalé řešení konfliktu. V tomto ohledu byla opětovně vyslovena výzva Izraelcům i Palestincům, aby za podpory mezinárodního společenství s odhodláním přistoupili k odvážným rozhodnutím směřujícím k míru.

Varikán už před Abbásovou návštěvou informoval, že se chystá oficiálně uznat palestinský stát. Smlouva, která definuje základní aspekty života a činnosti katolické církve v Palestině, bude podepsána v nejbližší budoucnosti, upřesnil vatikánský rozhlas.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)