Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Husinci bude znovuotevřen obnovený Husův památník

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. května 2015 13:52
V Husinci bude znovuotevřen obnovený Husův památník

Rodný dům Mistra Jana Husa v Husinci
Autor: Wikipedia.org / Chmee2 / Creative Commons

Husinec - V Husinci na Prachaticku končí rekonstrukce Památníku Mistra Jana Husa. Za 25 milionů korun se bývalá expozice proměnila v nadčasové centrum věnované době, životu, dílu, tradici a odkazu českého reformátora. Otevřena bude 30. května. ČTK to řekla starostka města Ludmila Pánková. Není to jediná akce, kterou si Husinec 600. výročí Husova upálení připomíná.

"Husův příběh je ústředním osnovou výstavy, představující jeho vzdělání, působení v Praze na univerzitě a v Betlémské kapli, exil, cestu do Kostnice a ukončení jeho života v Kostnici," řekl k expozici patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta. V úvodní části si návštěvníci připomenou Husův život, v ústřední příběh reformátora a závěrečnou část tvoří reflexe Husovy osobnosti a odkazu. Prostor je věnován i třem zásadním místům spojeným s Janem Husem, jimiž jsou Husinec, Praha a Kostnice.

Centrálním a nejpamátnějším prostorem Národní kulturní památky je Husova světnička, spojovaná s narozením a dětstvím Jana Husa, v její bezprostřední blízkosti je Husova modlitebna. Autorem architektonického a výtvarného řešení expozice s využitím současné multimediální komunikace je architekt Petr Fuchs. Odborným garantem je děkan Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy Jan Blahoslav Lášek.

Za podpory státu a církve byly kompletně zrekonstruovány památkově chráněné budovy i venkovní areál, kde byly do zahrady umístěny plastiky vytvořené studenty kamenické a sochařské školy v Hořicích.

Památník je dlouhodobě ve správě Církve československé husitské a Jihočeský kraj se podílí na financování jeho provozu. Zrekonstruované centrum bude sloužit nejen vzdělávacímu a pietnímu účelu, ale město jej může využívat i ke společenským akcím.

Město, církev a další pořadatelé k výročí smrti svého rodáka připravili přednášky, diskusní fóra, promítání historických snímků spojených s touto tematikou nebo třeba výstavu v knihovně. Tuto sobotu bude pouť a předpremiéra třetího dílu trilogie České televize Jan Hus za účasti režiséra Jiřího Svobody. Vrcholem připomínky jednoho z největších Čechů v Husinci s 1400 obyvateli budou oslavy od 3. do 6. července s bohoslužbami, koncerty a ohňostrojem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)