Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev se musí probudit do reality, řekl arcibiskup po referendu o homosexuálních sňatcích

Ze světa / vlu / ČTK / 24. května 2015 11:32
Církev se musí probudit do reality, řekl arcibiskup po referendu o homosexuálních sňatcích

Ilustrační foto: primas Irska a arcibiskup Dublinu Diarmuid Martin
Autor: Wikipedia.org / Sebastian Derungs / Creative commons

Dublin - Katolická církev v Irsku se musí konfrontovat s realitou a začít přemýšlet o tom, jak mladým lidem lépe zprostředkovat své učení. Po pátečním referendu, v němž převážná většina Irů hlasovala pro uzákonění církví odmítaných homosexuálních sňatků, to stanici RTÉ řekl dublinský arcibiskup Diarmuid Martin. Pro sňatky osob stejného pohlaví se v plebiscitu vyslovilo 62,1 procent voličů, přičemž pro hlasovali i obyvatelé konzervativnějších venkovských regionů.

Irsko po sobotním oznámení výsledků slavilo a týkalo se to nejen aktivistů podporujících rovná práva pro homosexuály, ale i politiků, kteří tento krok podporovali. "Odpovědí je ano jejich budoucnosti, ano jejich lásce, ano rovnosti manželství. Tohle ano hlasitě zaznívá po celém světě a je průkopnickým hlasem našich občanů," řekl v sobotu na tiskové konferenci irský premiér Enda Kenny.

Homosexuální sňatky podpořily všechny irské politické strany včetně těch, které mají tradičně blízko katolické církvi, jako je například středopravá Fianna Fáil. "Je jednoduše nesprávné utlačovat v 21. století lidi jen kvůli jejich sexualitě," uvedl její předseda Micheál Martin.

Martin: Většina lidí, která volila ano, je produktem 12 let strávených v našich katolických školách

Velmi smířlivý tón zaujali po referendu i představitelé katolické církve, která považuje homosexuální styk za hřích a manželství definuje výhradně jako svazek mezi mužem a ženou. "Je to společenská revoluce," uznal arcibiskup Martin, podle nějž by se měli církevní představitelé probudit do reality a zamyslet se třeba nad tím, jak se církvi daří předávat dál své učení. "Většina lidí, která volila ano, je produktem 12 let strávených v našich katolických školách," řekl.

Irsko udělalo za posledních 20 let v uznávání práv homosexuálů velký posun: teprve v 1993 zrušilo zákon z 19. století, který zakazoval sexuální styky mezi muži a dekriminalizovalo tak homosexuální styk jako poslední ze zemí EU. V roce 2010 Dublin povolil registrované partnerství a nyní jako první země na světě schválil homosexuální sňatky v referendu. Pro se vyslovilo přes 1,2 milionu voličů, proti jich bylo 734.000. Ze 43 volebních obvodů měli odpůrci sňatků většinu jen v jediném, ve venkovské oblasti Roscommon-South Leitrim.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)