Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Již pátým rokem se vydají poutníci po cestě Mistra Jana Husa z Krakovce do Kostnice

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 26. května 2015 10:14
Již pátým rokem se vydají poutníci po cestě Mistra Jana Husa z Krakovce do Kostnice

Momentka z Husovské pouti v roce 2014 - brodění přes řeku Střelu v západních Čechách
Autor: www.husovapout.cz

Krakovec, Kostnice - Již pátým rokem se po cestě Mistra Jana Husa vydává organizovaná skupina poutníků z hradu Krakovce do Kostnice. Někteří v historických kostýmech, někteří v civilu. Někdo se přidá jen na kus cesty nebo na pár dnů. Každý rok se pouť o kousek prodlužuje a tentokrát poutníci plánují ujít úsek celý – až do Kostnice (více jak 600 km). Poutníky doprovází středověký povoz s koňmi, kam lze složit své věci a jít nalehko. Z Krakovce se chtějí vydat v sobotu 4. 7. a příchod do Kostnice je naplánován na poslední den v červenci.

Akce má i mezinárodní, česko - německý rozměr. Původně vznikla jako nenáboženská iniciativa historických spolků měst s husitskou minulostí a tradicí Českého Brodu a Bernau u Berlína, kam až se dostala husitská vojska. Pouti se však účastní i věřící nebo někteří duchovní různých církví, včetně katolíků. Podrobný itinerář cesty do Kostnice, kterou Hus urazil na podzim roku 1414 na povoze za tři týdny, je ke stažení na internetových stránkách www.husovapout.cz (aktualizace v r. 2021 -web již zřejmě neexistuje a cestu dnes mapují stránky https://husovacesta.cz/ )

Zde je také krátce vysvětlen smysl poutí: "V minulosti se na cestu vydávalo mnoho lidí. Alespoň jednou za život tak poutníci putovali do Říma, Compostely či dokonce Jeruzaléma. Poutník na této cestě zažíval útrapy zimy, prázdného žaludku a únavy. To vše mu však přinášelo odměnu v podobě duchovního zážitku a očisty – šel, aby našel sám sebe. Možná dnešnímu poutníkovi nekručí už tolik v žaludku, ale pocity, které prožívá, jsou v podstatě stejné s těmi 600 let starými. V dnešní době je o to víc potřeba zastavit se a podniknout něco jiného, něco, co by zanechalo stopu na celý život. To co nás s našimi předky spojuje, je hledání. A právě pouť může být pro „hledání“ ideálním prostředkem", uvádí pořadatelé v pozvánce na putování do Kostnice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)