Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Římě se uskuteční česká ekumenická bohoslužba smíření, delegaci přijme papež

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. června 2015 7:26
V Římě se uskuteční česká ekumenická bohoslužba smíření, delegaci přijme papež

Kardinál Miloslav Vlk
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha/Řím - Jako dovršení snah, k nimž vyzval sv. papež Jan Pavel II., vnímá pondělní bohoslužbu smíření v Římě kardinál a emeritní pražský arcibiskup Miloslav Vlk. Uskuteční se u příležitosti blížícího se 600. výročí mučednické smrti katolického kněze a učence Jana Husa. Českou delegaci, v níž budou vedle Vlka mimo jiných také představitelé tuzemské církve husitské a evangelické, přijme papež František. V pátek prohlásil, že Husovým upálením byla zraněna římskokatolická církev.

Na přípravě setkání se Vlk podílel, psal do Říma dopis a má českou delegaci představit papeži, řekl dnes ČTK. V době, kdy Jan Pavel II. inicioval snahy o smíření katolíků s Husem a jeho odkazem, stál v čele českých biskupů.

Audience u papeže nemá být jen zdvořilostí záležitostí

"Obě události, které nás čekají ve Vatikánu (...), potvrzují společnou tendenci porozumět Husovu dílu jako dílu, které má sloužit našemu svědectví o spáse v Kristu. Chceme-li vidět, že Husovi šlo o to, aby církev byla lidem Kristovým a své době byla pomocí, pak je jediným způsobem aktualizace jeho díla setkání u pokání, odpuštění, smíření a nové odvahy pro další kroky. Tak lze odlehčit zátěž minulosti," řekl dnes ČTK synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml, jak vnímá nejbližší události ve Vatikánu, kam také míří.

"Osobně jsem na audienci u papeže zvědav. Zvlášť nyní, když jsem něco málo četl o myšlenkách chystaného papežova projevu pro setkání s naší delegací. Proto čekám, že to nebude jen tak zdvořilostní a formální setkání, ale třeba další zajímavý podnět na cestu spolupráce a soužití církví," doplnil.

Bohoslužby smíření mají odlehčit zátěž minulosti

"Odlehčit zátěž minulosti" se budou podle Rumla snažit i další bohoslužby, které se v nejbližších dnech připravují na dalších místech. Nejvýznamnější z nich asi bude bohoslužba smíření s Bohem a mezi křesťany s prosbou o odpuštění, která bude 20. června v pražském kostele Panny Marie před Týnem. Kardinál Vlk ji vnímá jako "skvělý vrchol celého úsilí v této oblasti".

"Církve tady dělají bezesporu historický krok, který zřejmě nemá v našich dějinách obdoby a jehož dosah si, myslím, národ ani neuvědomuje," uvedl Vlk na svém webu. Této bohoslužbě budou předsedat patriarcha Československé církve husitské Tomáš Butta, Joel Ruml a plzeňský biskup František Radkovský, jenž je v čele Ekumenické komise pro Husovo jubileum.

V tomto týdnu zaslali předseda českých biskupů kardinál Dominik Duka a předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr všem církvím křesťanů v ČR přání, aby se podobné bohoslužby konaly v diecézích, farnostech a sborech po celé zemi.

V německé Kostnici se ekumenická bohoslužba uskuteční 6. července v chrámu Münster Konstanz, kde byl Hus odsouzen k smrti. Bude jí přítomen biskup Radkovský, který pojede také v pondělí do Říma. V Praze připomínky Husova úmrtí vyvrcholí 5. a 6. července - pro tyto oslavy papež František jmenoval svým zvláštním vyslancem kardinála Vlka.

Lítost nad smrti Husa vyjádřil již Jan Pavel II.

Vlk připomíná, že svatý papež Jan Pavel II. při své první návštěvě po pádu komunismu v Praze v roce 1990 vyzval české katolické biskupy, aby se zabývali postavou Jana Husa, "aby nás už nerozděloval, ale aby se stal postavou, která spojuje". "Když Jan Pavel II. v roce 1995 přijel na druhou návštěvu, znovu se pozitivně vrátil k Husovi, vyslovil omluvu za jeho upálení a podpořil svou původní výzvu," píše Vlk.

V roce 1997 své prosby o odpouštění zopakoval a připojil se k nim i tehdejší synodní senior Českobratrské církve evangelické Pavel Smetana. "Na statečná slova papeže Jana Pavla II. nemůžeme jinak než odpovědět: vděčně přijímáme jeho omluvu a radostně odpouštíme, ba už dávno jsme odpustili," uvedl tehdy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)