Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež při setkání se zástupci českých církví: Je třeba přehodnotit sporné otázky v novém světle

Ze světa / kir / ČTK / 15. června 2015 19:52
Papež při setkání se zástupci českých církví: Je třeba přehodnotit sporné otázky v novém světle

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Papež František dnes u příležitosti 600. výročí smrti Jana Husa ve Vatikánu přijal zástupce českých křesťanských církví. Ve své řeči pak znovu vyjádřil lítost nad upálením českého kněze a reformátora a vyzval k tomu, aby církev sporné otázky z minulosti řešila s novým vhledem. Audience v Apoštolském paláci trvala téměř hodinu a podle českého velvyslance ve Vatikánu Pavla Vošalíka šlo o mimořádně přátelské setkání.

Audience se zúčastnili emeritní pražský arcibiskup a kardinál Miloslav Vlk, plzeňský biskup František Radkovský a rovněž zástupci Československé církve husitské a Českobratrské církve evangelické (ČCE). Kromě nich byl v české delegaci i historik Jaroslav Šebek a místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Své očekávání před schůzkou pro ČTK vyjádřil v již dříve publikované zprávě synodní senior ČCE Joel Ruml.

František pozdravil zástupce husitské a českobratrské církve a přivítal možnost "obnovit a prohloubit" vztahy mezi církevními komunitami, uvádí zpráva zveřejněná na oficiálním webu Vatikánu. "V duchu učení Pána Ježíše, který se v předvečer své smrti modlil za sjednocení svých následovníků, jsme povinni prosazovat větší vzájemné porozumění a aktivní spolupráci. Mnohé spory z minulosti je třeba přehodnotit ve světle nového kontextu, v němž žijeme. Dohody a porozumění dosáhneme, když budeme řešit tradiční sporné otázky s novým vhledem," řekl papež.

Papež při setkání se zástupci českých církví: Je třeba přehodnotit sporné otázky v novém světle

Česká ekumenická delegace u papeže Františka, 15. červen
Autor: Facebook.com/Miluše Horská

Hlava římskokatolické církve označila Jana Husa za uznávaného kazatele a pozoruhodnou osobnost a jeho skon na hranici za tragický. Papež připomněl slova Jana Pavla II. z roku 1999, jimiž tehdejší papež vyjádřil lítost nad krutou Husovou smrtí a přiřadil ho k církevním reformátorům.

"Ve světle tohoto přístupu je nezbytné pokračovat ve studiu osobnosti a díla Jana Husa, který byl dlouho předmětem neshod mezi křesťany, zatímco dnes otevřel cestu k dialogu," konstatoval František. "Tento výzkum, provedený bez ideologického zatížení, bude důležitou službou historické pravdě, jakož i všem křesťanům a celé společnosti, a to i za hranicemi vaší země," zdůraznil.

František vyjádřil přesvědčení, že křesťané mohou jít dál cestou usmíření a míru. "Na této cestě se učíme poznávat se vzájemně jako přátelé a vnímat motivy druhých v tom nejlepším světle. V tomto smyslu doufám, že křesťané vybudují svazky přátelství na úrovni místních komunit a farností," zdůraznil papež. "Bůh nás ve svém milosrdenství obdařil schopností rozpoznat všechny hříchy a vědět, jak si vzájemně odpouštět," uzavřel svůj projev.

V Římě se dnes ještě na papežské koleji Nepomucenum uskuteční bohoslužba smíření a odpuštění u příležitosti Husovy mučednické smrti. Také na této bohoslužbě budou členové české delegace, Vatikán bude zastupovat papežův blízký spolupracovník, emeritní předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů kardinál Walter Kasper.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)