Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ekumenická bohoslužba smíření u Týna vstoupí do historie

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 16. června 2015 7:31
Ekumenická bohoslužba smíření u Týna vstoupí do historie

Chrám Matky Boží před Týnem v Praze
Autor: Wikipedia.org / NoPlayerUfo / Wikimedia Commons

Praha - V sobotu 20. června 2015 se bude od 19.00 hodin v kostele Matky Boží před Týnem konat ekumenická bohoslužba s prosbou o odpuštění, o kterém u příležitosti oslav 600. výročí smrti Jana Husa mluví papež František. Jeden z vrcholů snah o smíření se bude konat za ekumenického předsednictví představitelů různých křesťanských církví.

„Církve tady dělají beze sporu historický krok, který zřejmě nemá v našich dějinách obdoby a jehož dosah si myslím národ ani neuvědomuje,“ říká k atmosféře 600. výročí smrti Mistra Jana Husa emeritní arcibiskup pražský kardinál Miloslav Vlk. Zároveň oceňuje hluboce bratrské ovzduší během pracovních setkání ekumenické komise, která letošní jubileum připravovala. Význam takové spolupráce je jasný. „Ekumenismus není nějaký úkol navíc, který máme dělat. Je to Ježíšův příkaz. Znamená to hledat jednotu Kristova těla, rozbitou kvůli hříchům rozdělení,“ řekl nedávno papež František, podle kterého je rozdělení křesťanů pohoršením.

„Je vhodné, aby tento krok smíření přijali za svůj pokud možno všichni křesťané naší země, aby nás osoba Mistra Jana Husa a jeho tragická smrt už nikdy nerozdělovala, a abychom tak vydali svědectví v úsilí o jednotu Kristovy církve před Bohem a před lidmi této země,“ píší v průvodním dopise pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. Katolické i nekatolické církve pro tuto příležitost také vypracovaly společný návrh bohoslužby.

Sobotní ekumenické bohoslužbě budou předsedat představitelé zainteresovaných církví. Vedle patriarchy Československé církve husitské Tomáše Butty to bude předseda Rady Církve bratrské Daniel Fajfr, superintendent Evangelické církve metodistické Petr Procházka, farářka Československé církve husitské a generální sekretářka Ekumenické rady církví Sandra Silná, zástupce Starokatolické církve Petr Jan Vinš a emeritní arcibiskup pražský kardinál Miloslav Vlk. Kázat budou Daniel Fajfr a pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP.

Akt smíření navazuje na vzájemné prosby o odpuštění, které vyjádřil v roce 1995 a 1997 papež Jan Pavel II. a v roce 1997 tehdejší předseda Ekumenické rady církví br. Pavel Smetana. Příprava na toto smíření, jak píše ve svém článku k Husovským oslavám kardinál Vlk, však začala již na počátku 60. let minulého století při otevření „Husovy kauzy“ na II. vatikánském koncilu. V roce 1990 hned při své první návštěvě Jan Pavel II. vyzval, aby se církev věnovala Husovu životu a jeho působnosti, aby tato osobnost národ spíše spojovala, než rozdělovala. Vznikla tak ekumenická husovská komise završená symposiem na Papežské lateránské univerzitě ve Vatikánu v prosinci 1999.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)