Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež kritizoval státy, které odmítají přijímat uprchlíky

Ze světa / juml / ČTK / 17. června 2015 16:17
Papež kritizoval státy, které odmítají přijímat uprchlíky

Ilustrační foto - Uprchlíci připlouvají na italský ostrov Lampedusa
Autor: Flickr.com / Sara Prestianni

Vatikán - Papež František dnes nepřímo vyzval k pomoci a pochopení pro uprchlíky snažící se dostat do Evropy a kritizoval "osoby a instituce", které před nimi zavírají dveře. Hlava katolické církve se tímto vyjádřením zapojila do debaty o potřebě rozdělení desetitisíců běženců mezi jednotlivé země EU, jež Evropu názorově rozděluje.

"Vyzývám vás, abyste prosili za odpuštění pro osoby a instituce, které zavírají dveře před lidmi hledajícími rodinu, hledajícími ochranu," pronesl podle agentury Reuters František během dnešní řeči ve Vatikánu.

Itálie v posledních dnech čelí nové situaci, když se stovky uprchlíků vracejí od francouzských hranic, neboť se přes ně kvůli kontrolám zavedeným Paříží nedostanou na sever. K podobnému kroku sáhlo také Rakousko.

Zavírání hranic či odmítání běženců podle papeže není správné, neboť "tito naši bratři a sestry hledají útočiště daleko od svých zemí, hledají domov, kde by mohli žít beze strachu". František zároveň vyzval mezinárodní společenství, aby se společně zasadilo o to, aby pominuly důvody pro tuto nucenou migraci.

Významný posun v rovnoměrnějším rozdělování uprchlíků po Evropě se zdá být daleko po úterním jednání ministrů vnitra členských zemí EU, při němž zhruba desítka států dala najevo odpor proti kvótám pro přijímání utečenců navrženým Evropskou komisí. Italský premiér Matteo Renzi členy EU velmi rázně vyzval, aby konečně projevili svou solidaritu a ulevili zejména jeho zemi a Řecku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)