Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež: Katolická církev by neměla mít doživotní vůdce

Ze světa / juml / ČTK / 4. července 2015 9:34
Papež: Katolická církev by neměla mít doživotní vůdce

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Římsko-katolická církev by neměla mít ve svých řadách "doživotní vůdce", jinak riskuje, že bude jako země pod diktaturou. Řekl to včera papež František.

Papež, kterému je 78 let, již dříve řekl, že je připraven rezignovat na své místo, pokud by cítil, že není schopen ze zdravotních nebo jiných důvodů pokračovat ve vedení 1,2 miliardy členů církve.

Na včerejším večerním setkání více než 30.000 členů Katolické charismatické obnovy papež prohlásil, že jediný, kdo nemůže být v církvi nahrazen, je Duch svatý. Všechna ostatní místa v církvi by měla mít časové omezení pro jejich vykonávání. Doživotní vůdce podle něj mají jen některé země, ve kterých existuje diktatura.

„Existuje, drazí bratři a sestry, jedno velké pokušení pro leadery - já preferuji spíše výraz služebníci. A toto pokušení služebníků přichází od démona. Je to pokušení uvěřit ve vlastní nenahraditelnost, a to v jakékoli pozici. Démon takové lidi vede k tomu, aby chtěli být těmi, kdo komandují, jsou středem, a tak postupně sklouzávají do autoritářství, personalismu a brání komunitám obnoveným v Duchu žít. Toto pokušení líčí určitou pozici jako věčnou, takže ti, kteří ji zastávají, se považují za nezastupitelné. Vede to k určité formě moci a nadřazování nad druhými. Mějme v tom jasno: jediným nenahraditelným v církvi je Duch svatý a Ježíš je jediný Pán,“ uvedl papež podle vatikánského rozhlasu.

V únoru 2013 se Františkův předchůdce Benedikt XVI. stal prvním papežem za téměř 700 let, který rezignoval, napsala agentura Reuters.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)