Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v Bolívii odrazoval od konzumního způsobu života

Ze světa / vlu / ČTK / 9. července 2015 21:32
Papež v Bolívii odrazoval od konzumního způsobu života

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Alfredo Borba / Creative commons

La Paz - Papež František na dnešní bohoslužbě v bolívijském městě Santa Cruz de la Sierra odrazoval věřící od konzumního způsobu života, který podle něho jen buduje překážky mezi lidmi. Hlavu římskokatolické církve si na centrálním náměstí přišlo vyslechnout několik set tisíc lidí, upozornila agentura AP.

Konzumní způsob života v sobě podle papeže zahrnuje pravidlo, že každá věc může být konzumována a její hodnota vyjednána. K hodnotnému naplnění života je ale prý zapotřebí opaku.

Papež, který je od neděle na týdenní cestě po Jižní Americe, před dvěma dny sloužil mši v ekvádorské metropoli Quito, kde vyzval k většímu prokazování lidskosti a respektu k rozmanitosti. V proslovu při mši, které se osobně zúčastnilo více než milion papežových příznivců, označil za příčinu současných válek a násilností individualismus.

"Můžeme se nám stát to, co se stalo kdysi učedníkům, když uviděli množství lidí, kteří tam přišli. Žádali Ježíše, aby je propustil a poslal domů, protože nebylo možné dát všem těmto lidem najíst. Vzhledem k tolikerému hladu ve světě lze říci: „Promiňte, nedá se to“; tomu nelze čelit; a tak se začíná beznaděj vkrádat do našeho srdce," uvedl papež v homílii a pokračoval:

"V srdci, které nedoufá, snadno získá prostor logika, která hodlá panovat v celém dnešním světě. Logika, která se snaží převést všechno na plně obchodovatelný předmět směny či spotřeby. Logika, která chce ponechat prostor některým a vyřadit všechny, kdo „neprodukují“, jsou pokládáni za nezpůsobilé a nehodné, protože se to zdánlivě „nedá“. Ježíš nám znovu říká: „Není třeba je vylučovat. Není třeba, aby odcházeli. Dejte jim najíst vy.“ Tato výzva k nám dnes mocně promlouvá: „Není třeba, aby někdo odcházel; konec odepisování, vy sami jim dejte najíst.“ Ježíš nám to říká na tomto náměstí. Ano, dost skartací, vy jim dejte najíst. Ježíšova vize neakceptuje logiku či vizi, která vždycky „zatíná tipec“ tomu nejslabšímu, tomu, kdo je v největší nouzi. Ježíš přijímá „sázku“, sám dává příklad a ukazuje nám cestu. Ukazatele lze shrnout třemi slovy: vezme trochu chleba a pár ryb, požehná je, láme a rozdává, aby se o ně učedníci rozdělili s druhými. Takový je postup zázraku. Zajisté se nejedná o magii či idolatrii. Ježíš těmito třemi činy dovede přetvořit logiku skartace na logiku komunikace, na logiku komunity," doplnil podle vatikánského rozhlasu.

Papež během své první delší návštěvy rodného kontinentu navštíví kromě Ekvádoru a Bolívie také Paraguay. Kromě zástupů věřících, pro něž během osmi dní měl na programu celkem pět mší, František také hovoří s politiky, duchovními i s lidmi na okraji společnosti: vězni, obyvateli slumů a nemocnými.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)