Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež požádal o odpuštění za prohřešky církve vůči indiánům

Ze světa / vlu / ČTK / 10. července 2015 23:33
Papež požádal o odpuštění za prohřešky církve vůči indiánům

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

La Paz - Papež František požádal ve čtvrtek během návštěvy Bolívie o odpuštění za prohřešky, jichž se v minulosti katolická církev dopustila na jihoamerických domorodcích. V jedné z nejdelších řečí od nástupu pontifikátu, která byla podle agentury Reuters nebývale emotivní, rovněž kritizoval přístup vyspělého světa k chudým zemím, nazval jej novým kolonialismem a vyzval ke změně tohoto způsobu smýšlení. 

"Pokorně žádám o odpuštění, nejen za prohřešky samotné církve, ale i za zločiny spáchané na domorodých obyvatelích během takzvaného dobývání Ameriky," prohlásil František před aplaudujícím davem během světového setkání hnutí reprezentujících chudé lidi, jehož se zúčastnil v bolivijském Santa Cruzu. Papež uznal, že "ve jménu Boha" byly na domorodcích spáchány těžké hříchy. Někdejší argentinský arcibiskup zmínil, že se za tato pochybení omluvili již latinskoameričtí duchovní. V roce 1992 se za "bolest a utrpení" domorodých obyvatel Latinské Ameriky omluvila i tehdejší hlava katolické církve Jan Pavel II.

František, který je znám jako zapálený zastánce chudých a lidí z okraje společnosti, si získal přítomné i tvrdou kritikou současného ekonomického řádu, který podle něho nedbá na strádající lidi ani ničení přírody, ale je zaměřen čistě na maximalizaci zisku. "Nebojme se to říci: chceme změnu, opravdovou změnu, strukturální změnu," prohlásil papež, jehož předřečníkem byl levicový prezident země Evo Morales, který měl na bundě našitý portrét radikálního revolucionáře Che Guevary.

Současný "nový kolonialismus", který zhoršuje postavení chudých, na sebe podle Františka bere například podobu úvěrových společností, dohod o volném obchodu či přísných úsporných opatření, která "vždy utáhnou opasek pracujícím a chudým".

Na předchozí mši v Santa Cruzu papež před stovkami tisíc věřících odrazoval od konzumního způsobu života, který podle něho jen buduje překážky mezi lidmi. František, který je od neděle na týdenní cestě po Jižní Americe, před třemi dny sloužil před více než milionem lidí mši v ekvádorské metropoli Quito, kde vyzval k většímu prokazování lidskosti a respektu k rozmanitosti a označil za příčinu válek a násilností inpidualismus.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)