Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dohoda Hradu s církví je podle kardinála Vlka protiústavní

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. července 2015 15:57
Dohoda Hradu s církví je podle kardinála Vlka protiústavní

Kardinál Miloslav Vlk
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Podmínky memoranda o převedení dvou nemovitostí na Hradě církvi, které dnes podepsali prezident Miloš Zeman s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, jsou podle kardinála Miloslava Vlka protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy. Vlk to dnes napsal ČTK. Církev má podle memoranda dostat zpět Jiřský klášter a Nové probošství, na oplátku se ale vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu. Navíc se zaváže, že obě nemovitosti do pěti let opraví.

Právě tyto aspekty dohody Vlkovi nejvíce vadí. "Já mám na mysli to, že zákon o restitucích nestanoví žádné takové podmínky, jako že nabyvatel musí objekt opravit, nebo že nesmí žádat další objekt, na který má ze zákona právo. Takové podmínky jsou protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy," uvedl kardinál.

Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Některé žádosti o navrácení budov Kancelář prezidenta republiky odmítla s vysvětlením, že změna vlastníka by mohla ohrozit bezpečnost hlavy státu. Církev usilovala například o Mladotův dům, Staré probošství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky. Z většiny těchto žádostí ustoupila.

Na základě memoranda, které se podle církve týká i užívání dvou kostelů, baziliky svatého Jiří a kostela Všech svatých, má do konce ledna 2016 vzniknout smlouva.

Navracení nemovitostí na Hradě církvi v minulosti opakovaně kritizoval mimo jiné současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který požadoval vynětí areálu Pražského hradu z církevních restitucí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)